Pinguinii în natură, în film și în literatură

Pinguinii sunt, după părerea mea, cele mai simpatice păsări. Ei nu zboară, fiind păsări acvatice și trăiesc în emisfera sudică, în principal în Antarctica. Aceste păsări își prind hrana înotând și prinzând în gură peștii pe care apoi îi mănâncă. Există mai multe specii de pinguini, precum pinguinul regal, pinguinul imperial și pinguinul Adelie. Pe uscat par lenți, abia mișcându-se, dar în apă sunt foarte rapizi, deoarece își folosesc aripile pentru înot. Majoritatea speciilor de pinguini trăiesc în mările emisferei sudice, doar una singură trăind în apropierea liniei Ecuatorului. Mare parte a populației de pinguini se află pe Antarctica și pe insulele înconjurătoare . Pinguinii sunt singurele păsări care nu zboară, fiind adaptate la scufundare, propulsate cu ajutorul aripilor. Pentru aceasta, în timpul evoluției, aripile au devenit înotătoare puternice cu articulații rigide, care împiedică mișcările independente ale oaselor care o alcătuiesc. Oasele pinguinilor sunt mai dense și mai dure, ceea ce le face mai rezistente în cazul impacturilor cu apa și reduc flotabilitatea prin creșterea greutății. Picioarele sunt situate mai în spate față de alte păsari, lucru ce le conferă o statură bipedă, dar care le îngreunează mersul pe uscat. În schimb, acestea îndeplinesc funcția de cârmă atunci când se află  în apă .

În apă, pinguinii pot ajunge la viteze de până la 60 km/h. Pinguinii au capacitatea de a-și păstra temperatura corporală, fiind perfect adaptați la condițiile de frig extrem din zonele în care trăiesc. Au un înveliș consistent de țesut gras sub piele și un penaj alcătuit din trei straturi. Speciile care trăiesc în zonele mai temperate au aripile mai lungi și zone lipsite de penaj la nivelul feței. Pentru a nu se supraîncălzi își petrec mare parte a timpului în apa rece.

Majoritatea speciilor de pinguini clocesc în colonii mari si sunt foarte teritoriale. Cuiburile lor sunt, de obicei, foarte simple, dar există unele specii care clocesc în galerii subterane. Pinguinii imperiali nu folosesc cuiburi ci iși țin pe picioare ouăle toata perioada clocirii. Pinguinii clocesc două ouă, cu excepția pinguinului imperial, care depune un singur ou. Ouăle sunt de culoare deschisă, variind de la alb la verzui și au o perioadă de incubație cuprinsă între 33-62 de zile, depinzând de specie. Puii de pinguin prezintă o creștere rapidă, după două-trei săptămâni fiind destul de bine dezvoltați. După prima năpârlire, puii devin independenți de părinți.

Pinguinii se hranesc in special cu pește, iar cei din speciile Pygoscelis și Eudytes cu plancton. Pinguinii precum celelalte păsări acvatice, prezintă o glandă ce le permite să elimine excesul de sare  pe care îl ingerează din apa mării, ceea ce elimină nevoia de a bea apă dulce.

Aceste simpatice păsări au fost subiectul multor filme precum: „Pinguinii din Madagascar”, „Calea Împăratului”, ,,Pinguinii domnului Popper”, ,,Mumble cel mai tare dansator”, „ The penguin King” etc.

În literatura română rămane foarte îndrăgită și populară ,,Cartea cu Apolodor” scrisă de Gellu Naum. Personajul principal al cărții este Apolodor, un pinguin cântăreț la cor și tenor la un circ din București. El pornește într-o călătorie pentru a-și regăsi familia. Dacă nu ați citit până acum cartea cu aventurile celui mai simpatic pinguin din lume, este momentul să o faceți chiar acum.

Iar dacă preferați varianta muzicală a aventurilor lui Apolodor, puteți asculta cântecele compuse de Ada Milea.


Nu veți regreta!

 

Iulia Nemeș

Clasa a V-a C

 

 

 

email

Leave a Reply

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *