De la cărți la jocuri de societate

Când un film este realizat pe baza unei cărți, producătorii încearcă să capteze mesajul cărții și să îl insereze în film. Același lucru este valabil și pentru realizarea jocurilor de societate (în engleză boardgames) bazate pe o carte: creatorii trebuie să țină cont de personaje și caracterul lor, de acțiunile care au loc în carte și de locurile descrise.

discworld-ankh-morporkDe exemplu, în jocul Ankh-Morpork Discworld bazat pe seria de cărți Lumea Disc scrisă de Terry Pratchett, există cărți cu personaje care îți oferă posibilitatea de a face acțiuni care reflectă unele dintre principalele interese ale personajelor: vrăjitorii, de pildă, atrag după ei dezastre naturale, iar personajul Moarte te întâmpină cu bine-cunoscutul său HELLO (SALUT) și te lasă să elimini doi pioni de pe tablă. Sunt făcute aluzii la momente amuzante sau memorabile din seria de cărți și prin textul de pe cărțile de joc, fanii acesteia recunoscând replicile personajelor favorite. Pentru a juca acest joc, jucătorii trebuie să aleagă pe nevăzute una dintre cele șapte personalități, fără a le arăta adversarilor. Există diverse moduri de a câștiga: trei dintre personalități câștigă dacă stăpânesc un anumit număr de locații, una câștigă dacă are pionii răspândiți în mai multe locații, alta, dacă reușește să adune 50 de dolari, una dacă reușește să plaseze opt trouble-markere cauzatoare de probleme pe tablă, iar alta, dacă jocul se termină datorită epuizării teancului de cărți. Există diverse strategii pentru fiecare, pe care jucătorii vor fi încântați să le descopere.

pic1680704Un alt exmplu de joc de societate bazat pe o serie de cărți este The Lord of the Rings: The Confrontation, un joc pentru două persoane bazat pe trilogia lui J.R.R. Tolkien, The Lord of the Rings (Stăpânul Inelelor). În acest joc, unul dintre jucători reprezintă personajele negative (Sauron și supușii săi), iar celălalt reprezintă personajele pozitive (membrii Frăției Inelului), având ca pioni cartonașe cu chipurile personajelor. Frăția Inelului poate câștiga dacă personajul Frodo (purtătorul Inelului) ajunge în Muntele de Foc (locul din care pornesc Sauron și servitorii săi), pentru a distruge Inelul, iar Sauron câștigă jocul dacă Frodo este capturat de unul dintre servitorii Răului sau dacă un anumit număr dintre ei ajung în Comitat (locul din care pornește Frăția Inelului).


După bucuria individuală a lecturii unei cărți bune, poate urma, uneori, bucuria de a explora aceeași lume imaginară împreună cu prietenii sau cu familia. Desigur, vă recomand să citiți întâi cartea și apoi să vă jucați, fiindcă numai astfel vă veți putea bucura pe deplin de aceste experiențe unice create special pentru voi.

prof. Octavian Gruian

Leave a Reply