Ed Sheeran

Cântărețul englez Ed Sheeran s-a născut în 1991 în Suffolk, Anglia. După spusele sale, Ed este dovada vie a faptului că oamenii nu se nasc pur și simplu cu talent și că totul se obține prin exercițiu. Părinții săi au lucrat amândoi în domeniul artei. Ei l-au sprijinit încă de la început. De când era mic, lui Ed îi plăcea să cânte la chitară și să compună cântece. Deoarece nu era prea interesat de școală, tatăl său l-a încurajat să facă ceea ce îi plăcea și să intre în domeniul muzicii. Când avea 9 ani, a făcut parte din corul bisericii, dar a renunțat, deoarece rata emisiunea The Simpsons din cauza repetițiilor; mai târziu a intrat în corul școlii.

 

Încă de tânăr, Ed îl admira pe Damien Rice. Majoritatea cântecelor pe care le scria pe atunci erau influențate de stilul idolului său. A mers în Dublin la un concert al artistului. Era unul mai restrâns, pentru doar 200 de persoane, dar cum nu multă lume aflase încă, a reușit să ia bilete. După concert, l-a întîlnit pe Damien Rice într-un bar de lângă locul în care fusese ținut concertul. În anul 2004, la 13 ani, Ed a compus  primul album: Spinning man. Din economiile lui, și-a făcut 1000 de cópii, din care a reușit să vândă însă doar 15. Restul cópiilor le-a păstrat și le are și în ziua de azi. Deși primele cântece pe care le-a compus nu erau așa grozave, tatăl său l-a încurajat permanent, ascunzându-i reacțiile negative ale oamenilor care îl criticau. Însă, după câtva timp de exercițiu și experiențe, a început să vină cu cântece mai bune. Odată, a trimis prin e-mail un cântec compus de el trupei Nizlopi, fiind un mare fan. Cântecul se numea Two blokes and a Double Bass. Luke, unul dintre membri, i-a scris înapoi spunând că este un cântec foarte bun. După câteva luni, Luke și John din Nizlopi i-au scris lui Ed pentru a-l invita într-un turneu cu ei, pentru că aveau nevoie de cineva care să cânte la chitară. Bineînțeles, Ed a acceptat, deși era în timpul școlii. Astfel, din 2006 până în 2007 a fost în turneu cu ei. Ed a învățat multe lucruri pe parcursul acestui turneu: cum să își prezinte spectacolele, cum să se descurce cu oamenii, cum să cânte și cum să scrie cântece. Luke și John erau foarte amabili cu toată lumea și au fost un model pentru Ed. În toamna lui 2007, un impresar i-a scris lui Ed că îi place cântecul său, You break me. I-a oferit lecții de scris cântece. Ed a acceptat. Astfel, la 16 ani, Ed s-a mutat la Londra. Lecțiile le-a făcut cu Gordon Mills Jr. A scris cu el, printre altele, și This, care apare în albumul +. Seara, dădea spectacole, iar ziua, mergea la lecții. În vara anului 2006, când a terminat cursurile, a trebuit să renunțe la apartamentul închiriat și a început să doarmă pe la cunoștințe. Știa unde poate dormi într-un pat la o anumită oră și unde poate sta pe o canapea la altă oră. În primul an de la mutarea sa în Londra, a dat în jur de 300 de spectacole. În 2009, Ed a început să colaboreze cu Jake Gosling. Se înțelegeau foarte bine,iar cântecele pe care Ed le înregistra cu Jake sunau foarte bine. De asemenea, Jake îl găzduia pe Ed la el acasă, iar în cele din urmă, Ed a ajuns să fie naș pentru unul dintre copiii săi. Jake i-a făcut cunoștință lui Ed cu Amy Wedge, o cântăreață/compozitoare, la fel ca el. Împreună au scris cântecele din albumul Songs I Wrote with Amy.

Ceva timp mai târziu, Ed a plecat într-un turneu cu Just Jack. În acest turneu și-a întâlnit și viitorul manager, Stuart. După turneu, Ed a primit câteva cereri de a cânta în spectacole, dar nu veneau prea mulți spectatori, așa că a început să cânte pentru oameni, la casele lor pentru 100£.

Odată, a dat un spectacol pentru Crisis Shelter Homeless. Acolo a întâlnit o femeie pe nume Angel. Mai târziu, omul care se ocupa de această fundație i-a povestit lui Ed despre experiențele femeii și despre viața ei trăită pe străzi. I-a spus și istoriile celorlați oameni ca ea de acolo. În acea noapte, Ed s-a întors în apartamentul său din Guildford și a scris cântecul The A Team, care l-a lansat. Cu acest cântec a câștigat premiul Ivor Novello la competiție, printre altele, cu Rolling in the Deep, cântecul lui Adele.

În aprilie, a luat banii pe care îi economisise până atunci și s-a dus în Los Angeles. Publicul  a fost foarte prietenos. Nu conta cine ești, câți bani ai sau cât ești de faimos. Ei te apreciau oricum.

În toamna lui 2011, Ed a lansat albumul +, pe care, printre altele sunt și melodiile You need me, I don’t need you, The A Team, Small Bump și The City.

Calitățile de compozitor ale lui Ed au început să atragă atenția. A scris cântecul Moments pentru One Direction, spre exemplu.

Mai târziu, în primăvara lui 2014, și-a lansat albumul x. Printre melodiile de pe acest album se numără și Photograph, Thinking Out Loud, One și Im a mess. De asemenea, Ed a scris și cântece pentru filme: All of the stars pentru The Fault in Our Stars și I See Fire pentru Hobbitul. A scris piesa I See Fire după ce a primit un e-mail de la directorul filmului, Peter Jackson. Cum era un mare fan al cărților lui Tolkien, Ed a acceptat. A scris cântecul din perspectiva lui Thorin, personajul principal. Ed a întâlnit-o pe Taylor Swift după ce a dat un spectacol în Nashville. Managerul ei era acolo, și el le-a făcut cunoștință. Au început să scrie cântece și să dea spectacole împreună.

După un turneu al lui Ed în Australia, Taylor l-a invitat într-un turneu în SUA din martie în septembrie 2013. El a acceptat. Tot în America, Ed l-a întâlnit pe Pharrell Williams, cu care a scris Sing. La început, Ed nu plănuia să adauge această piesă la albumul x, dar toată lumea l-a sfătuit să o facă și să o lanseze ca single, inclusiv Taylor Swift și Elton John. Cum, atunci când vine vorba de muzică, Ed ia de obicei în considerare părerile celor doi, le-a urmat sfatul.

De pe albumul X, cântecul preferat al lui Ed este Thinking Out Loud, ultimul pe care l-a adăugat la acest album.

Sfatul lui Ed pentru succes în domeniul muzicii este scrii cât mai multe cântece posibil și să dai cât de multe spectacole poți. Primele cântece și spectacole nu vor fi, probabil, foarte reușite, dar trebuie să treci peste și să continui să exersezi astfel, pentru a începe mai apoi să scrii și să cânți mai bine în fiecare zi. De asemenea, să fii tu însuți. Poți imita oamenii până la un anumit punct, poți cânta în stilul lor, te poți inspira din munca lor, dar trebuie să fii tu însuți, și odată ce îți găsești vocea, nu încerca să o schimbi, ci continuă să exersezi cu ea, fără să pui la inimă criticile din partea altor persoane.

 

Bibliografie: Ed Sheeran, A visual journey,Running Press, Philadelphia

Maria Gruian

Clasa a VII-a B

email

Leave a Reply

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *