MARI REALIZĂRI SPAȚIALE

1.CURSA SPAȚIALĂ:

Cursa spațială a fost un ,,eveniment’’ major din spațiu în secolul XX (1957-1975) care a dus la multe avansări tehnologice și a fost un ,,război fără gloanțe’’. Această întrecere a fost între fosta Uniune Sovietică și SUA. Majoritatea realizărilor nu se puteau face fără cei mai buni ingineri aerospațiali ai vremii. Ei sunt Wernher von Braun și Serghei Koroliov. Wernher von Braun a fost un om de știință german capturat de americani după Al Doilea Război Mondial care a vrut să lucreze la NASA. El a fost foarte important în programul Apollo. Serghei Koroliov a fost șeful programelor Vostok, Sputnik și ICBM. Datorită lui, rușii au ajuns în spațiu, au lansat sateliți și au ajuns pe lună cu sonda Luna 9. Din păcate, el a murit când lucra la programul Soyuz.

Sovieticii sunt cei care încep această întrecere deoarece lansează primul satelit artificial (Sputnik) în spațiu.Acest lucru atrage atenția americanilor. Totuși, ei o să fie cu un pas în spate în aceasta etapă până începe programul Apollo. Sovieticii mai lansează în spațiu și pe cățelușa Laika (primul mamifer în spațiu) și pe Iuri Gagarin (primul om în spațiu).

Sovieticii încetează cu dezvoltarea spațială (folosesc banii pentru a fonda primele stații spațiale și pentru cercetarea planetei Venus) după ce lansează prima femeie în spațiu (Valentina Tereșcova), prima ieșire în spațiu (efectuată de Alexei Leonov) și prima sondă aterizată pe lună (sonda 9).După aceea, americanii pornesc programul Apollo și orbitează Luna (Apollo 8).

Cursa Spațială se sfârșește cu aterizarea astronauților americani pe Lună în cadrul misiunilor Apollo (Apollo 11). Apollo 11 este urmat și de Apollo 12,14,15,16,17 (Apollo 13 nu ajunge pe Lună).Deși nu ajung pe Lună, sovieticii câștigă Cursa Spațială.

Cursa spațială a avut niște urmări pozitive și negative.

-Pozitive: Oamenii obțin primele poze cu suprafețele Pământului, a Lunii, se dezvoltă aparatele electronice (laptopul, calculatoarele),apare rețeua globală de sateliți, GPS-ul,etc.

-Negative: Atmosfera Pământului a început să fie poluată cu sateliți stricați, rachetele spațiale care au produs și încă produc multe gaze nocive în atmosferă și au fost multe catastrofe.

2.Stația Spațială Internațională (SSI):

SSI este una dintre cele mai scumpe mașinării costând 150 de miliarde dolari. Este și singura stație spațială  care a fost construită de 5 mari agenții spațiale. Acestea sunt:

-NASA (SUA)

-RKA (RUSIA)

-JAXA (JAPONIA)

-CSA (CANADA)

-ESA (o asociație de mai multe țări europene printre care și România)

Stația Spațială este compusă din module, ca un set imens de lego spațial. Modulele sunt laboratoare, compartimente pentru echipaj, spații de înmagazinare și compartimente de acostare. În prezent, SSI orbitează în jurul Pământului la înălțimea de 400 km. Precedenții stației au fost Stația Spațială Mir și Stația Spațială Skylab.  Scopul pentru care este construită este studiul efectelor menținerii vieții în spațiu și ca platformă de observație astronomică a Pământului. Doar cu navele spațiale Soyuz și Dragon 2 se poate ajunge la bordul Stației Spațiale. Totuși, NASA vrea prăbușească SSI în Oceanul Pacific, din cauza costurilor imense de întreținere (aproximativ 4 miliarde anual), dar o să folosească banii economisiți pentru a fonda o Stație Spațială Lunară sau misiunea Artemis (Artemis este o misiune ce va duce oameni pe lună).

Andrei Rus

clasa a V-a B

Leave a Reply