Portretul unui geniu

Albert Einstein este unul dintre cei mai mari fizicieni din toate timpurile, care a descoperit, printre altele, teoria relativităţii. S-a născut în orasul Ülm din Germania pe data de 14 martie 1879. Se spune că avea capul atât de mare şi de diform, încât părinţii săi au crezut că nu este normal. Copilul a început să vorbească abia la vârsta de 3 ani, părinţii lui considerând din această cauză că este retardat. Nu îi plăcea să facă nimic şi îşi petrecea timpul construind castele din cărţi de joc. Încă din copilărie, Einstein era pasionat de misterele ştiinţei, analizând detaliat orice informaţie sau fenomen pe care le întâlnea în lecturile sale. Învaţă să cânte la vioară şi la pian, dovedind un real talent pentru muzică şi continuând să cânte la vioară toată viaţa. La şcoală era considerat a fi foarte lent, deoarece stătea să se gândească mult timp înainte de a răspunde la o întrebare şi nu reuşea să înveţe nimic pe de rost. Din fericire, a început să citească singur lucrări filozofice. Citea despre Euclid, Kant şi alţii, fiind un autodidact.

La cincisprezece ani, părinţii lui s-au mutat în Italia, iar el a rămas în Germania pentru a-şi termina studiile. Renunţă la liceu şi pleacă la părinţii săi, în Italia, iar tatăl său îl convinge să se facă inginer.Albert se pregăteşte pentru concursul de Admitere la Şcoala Politehnică din Zürich. E respins, având nota 20 la matematică şi 2 la celelalte materii.Este sfătuit să meargă la o şcoală din Aarau. La şaptesprezece ani este admis la Politehnică, secţia matematică și fizică. Acolo, face doar ceea ce îi place.

Obţine cetăţenia elveţiană şi nu trebuie să meargă în armată, întrucât avea platfus. La douăzeci şi trei de ani este angajat la Institutul Elveţian de Patentare din Berna. La terminarea studiilor, îşi schimbă des locul de muncă, lucrează ca meditator, profesor la o şcoală particulară etc. În 1905, Einstein îşi obţine doctoratul şi îşi publică cercetările, inclusiv Teoria Relativităţii. Formula sa faimoasă,E=mc2 ajută la rezolvarea multor mistere ale Universului.Teoria Relativităţii a fost publicată în numeroase reviste ştiinţifice, dar, la început, nu a fost luată în seamă de comunitatea ştiinţifică. În anul 1921, Einstein primeşte Premiul Nobel pentru fizică.

În 1927, îl cunoaşte pe Niels Bohr, unul dintre părinţii mecanicii cuantice,cu care rămâne prieten întrega viaţă. Cei doi dezvoltă mecanica cuantică. În 1932,se mută în SUA, datorită urcării la putere a naziştilor. Einstein este numit profesor la Institutul pentru Studii Avansate din Princeton.Pentru că este un mare pacifist,Einstein îi scrie o scrisoare preşedintelui Franklin Roosvelt în care îi explică necesitatea ca SUA să dezvolte bomba atomică înaintea Gemaniei, dar Germania se predă, astfel că bomba este lansată în Japonia, asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki. Einstein vizitează Japonia şi îşi exprimă sentimentele de dezamăgire cu privire la modul de folosire a cercetărilor sale.În 1952 i se oferă postul de Preşedinte al Israelului, un titlu onorific. Bătrân şi bolnav însă, trăind liniştit la Priceton, el respinge această onoare, însă interesul pentru acţiuni publice continuă. Albert Einstein moare pe data de 18 aprilie 1955, la Priceton din cauza unui atac de cord. El rămâne una din cele mai strălucite minţi din istoria civilizaţiei umane. Contribuţia sa ştiinţifică pare să nu fie egalată de nimeni altcineva. Teoriile sale privind relativitatea ne ajută astăzi să înţelegem timpul, spaţiul, energia şi gravitaţia.

 

Andrei Suciu

Clasa a VI-a B

email

Leave a Reply

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *