”Recomand elevilor mei să fie curioși…”

Interviu cu domnul profesor de desen Alin Bîlcu

Rep.: Domnule profesor, când ați descoperit talentul și pasiunea pentru artă? Povestiți-ne, vă rog, câte ceva despre primele dumneavoastră întâlniri cu lumea artei!

VIP: Primele mele întâlniri cu arta s-au produs prin perioada când eram elev în clasa I. Atunci am frecventat cursurile cercului de ceramică și sculptură de la Clubul Copiilor Turda. Mai târziu, prin clasa a V-a mi-am schimbat modul de exprimare artistică-plastică și am decis să particip la cursurile de desen și pictură de la Casa de Cultură Turda. Acolo am întâlnit un profesor extraordinar în persoana domnului Valer Suciu, care a devenit primul mare maestru al meu întru desăvârșire artistică.

Rep: Când v-ați dat seama că vreți să deveniți profesor? Ce carieră ați fi ales dacă nu ați fi urmat această cale?

VIP: Trebuie să spun că, în timpul studiilor la Academia de Arte Vizuale ,,Ion Andreescu” Cluj-Napoca, cam pe la începutul anilor nouăzeci, am întâlnit un alt profesor providențial ( lector universitar Vasile Cioca) cel care ne-a deschis o poartă spre universul didactic. Colaborarea cu domnul profesor, practicile pedagogice și dialogurile pline de informații utile și valoroase m-au determinat să pășesc în lumea școlii în postura de dascăl. Nu îmi pot imagina, nici acum, ce altă carieră aș fi putut alege…

Rep: Care este artistul plastic pe care îl admirați cel mai mult? De ce?

VIP: Admir mai mulți artiști plastici din diverse epoci istorice și curente artistice. Momentan sunt, totuși, fascinat de maestrul Corneliu Baba. Am văzut în această iarnă o mare  expoziție retrospectivă Corneliu Baba la Muzeul de Artă Timișoara care m-a impresionat profund. Lucrările maestrului sunt de o mare plasticitate și originalitate în peisajul artei plastice românești și nu numai. Vizionarea expoziției am considerat-o o valoroasă lecție de pictură.

Rep: Vă place să citiți? Care este cartea dumneavoastră preferată și ce le recomandați elevilor?

VIP: Îmi place să citesc în special cărți de artă. Recomand elevilor mei să citească asemenea cărți de istoria artelor. Să caute acele cărți în care nu doar textul bogat în informații valoroase ci și ilustrațiile să fie la un nivel calitativ ridicat.

Rep: Ce pasiuni aveți? În afară de arta plastică, bineînțeles…

VIP: Îmi place, în timpul meu liber, să joc tenis de câmp, să cultiv plante exotice, să vizitez muzee, galerii de artă și să mă întâlnesc cu prietenii.

Rep: Ce părere aveți despre talent? Cât de necesar este pentru realizarea unei lucrări artistice de calitate?

VIP: Talentul are un rol fundamental dar, numai alături de muncă, de implicare, poate asigura succesul în artă.

Rep: Care este cea mai bună lucrare pe care ați realizat-o? Când ați făcut-o și ce reprezintă?(Dacă se poate, să ne arătați o fotografie.)

VIP: Consider că am realizat mai multe lucrări de care sunt mulțumit. Pot să afirm că am o predilecție pentru natura statică și pentru peisaj.

Rep: În calitate de artist plastic, ce culori, ce stiluri preferați?

VIP: Îmi plac multe stiluri și moduri de expresie plastică, dar cred că impresionismul mă atrage destul de mult. Folosesc, în lucrările mele, în special griurile colorate, ele oferă o anume plasticitate și rafinament compozițiilor mele.

Rep: Unde vă place să lucrați la operele dumneavoastră și de unde vă vine inspirația?

VIP: Prefer să lucrez  atât în  atelierul personal de creație cât și în natură  unde poate să apară inspirația.

Rep: Ce fel de muzică ascultați? Este muzica o sursă de inspirație pentru lucrările dumneavoastră?

VIP: Muzica poate fi un factor care stârnește creativitatea și ajută mult în desăvârșirea lucrării de artă. Îmi plac diverse stiluri muzicale, de la muzica clasică până la Beatles, Rolling Stones, Abba, AC/DC, diverse formații și soliști actuali.

Rep: Aveți o întâmplare amuzantă din copilărie pe care ați putea să ne-o împărtășiți?

VIP: În copilărie se întâmplau lucruri amuzante aproape săptămânal, dar eu eram, de obicei, observator. Nu știu ce aș putea povesti…

Rep: Când vă amintiți de școala generală, care este prima sau cea mai frumoasă sau amuzantă amintire care vă vine în minte?

VIP: Au fost multe. Pentru mine, perioada școlii generale este o perioadă plină de întâmplări plăcute, frumoase. O perioadă cu adevărat fericită.

Rep: Ce părere aveți despre generația de elevi cu care lucrați în prezent? Ați observat diferențe majore față de generațiile anterioare? Dar față de când erați elev de vârsta noastră?

VIP: Este firesc și normal ca odată cu evoluția societății în care trăim, și elevii să fie diferiți, să fie altfel comparativ cu cei din generația mea. Am elevi foarte buni și în prezent. Sunt convins că vor manifesta interes pentru domeniul artelor vizuale și creațiile lor vor atinge cote valorice deosebite.

Rep: Unde vă vedeți peste 10-15 ani?

VIP: La Școala Gimnazială ,, Teodor Murășanu” Turda. 😊

Rep: Ce ați dori să le transmiteți elevilor? Ce mesaj aveți pentru ei?

VIP: Recomand elevilor mei să fie curioși, să exploreze mai departe lumea artelor, să-și rafineze continuu gustul pentru frumosul din artă și din lumea în care trăim.

Interviu realizat de Crina Nealcoș,

Clasa a VIII-a B

Leave a Reply