Roata timpului

rt2Autorul american Oliver Rigney Jr. a publicat prima carte dintr-o serie care a devenit, mai târziu, un bestseller internaţional, sub pseudonimul de „Robert Jordan”, cu susţinerea soţiei sale, Harriet McDougal, editor la Tor Books. Ochiul Lumii  este primul volum din seria Roata Timpului, şi a fost publicat prima dată în 1990. După aproape douăzeci de ani, o lume care, de la moartea autorului, în 2007, părea să fi rămas neterminată, a fost pusă în mâinile lui Brandon Sanderson. Ultima carte, A Memory of Light, a apărut pe 13 decembrie 2012, dar încă nu a fost tradusă. Seria constă în 14 volume, al şaselea ( Seniorul Haosului ) fiind în curs de apariţie la editura Rao.

rtTimpul este o roată cu şapte spiţe, fiecare reprezentând o Vârstă. Lumea întreagă este o Pânză ţesută de Roata Timpului, firele ei reprezentând vieţile oamenilor. Uneori se naşte cineva numit ta’veren, în jurul acestei persoane, descrisă ca fiind un nod în Pânză, se ţes restul firelor, influenţând destinul celor din jur. În acest univers în care Lumina şi Întunericul duc un război de la începutul veacurilor, un bărbat numit Dragonul încearcă să îl elimine pe Cel Întunecat şi pe Rătăciţi, discipolii acestuia. Puterea supremă este magia, denumită Adevăratul Izvor.

Mii de ani mai târziu, Rand al’Thor, Matrim Cauthon, Perrin Aybara şi Egwene al’Vere, însoţiţi de străini misterioşi şi având pe urme o armată oribilă care îi caută fără încetare, încep să descopere că lumea nu este aşa cum şi-au imaginat. Cu această călătorie iau naştere trădările, războaiele, comploturile şi speranţele care te vor ţine cu sufletul la gură toată noaptea, pe măsură ce pătrunzi mai adânc în acest minunat univers.

Ce îmi place cel mai mult la aceste cărţi este că fiecare om întâlnit va lua parte, în cele din urmă, la acţiune, determinând o întorsătură imensă şi incredibilă de situaţie, care te va determina să rămâi alături, oricât de mult ar lua, până la sfârşit.

Mara Avrămescu

Leave a Reply