V.I.P.

INTERVIU CU DOAMNA GIANINA SILVIA MATEI,

Director al Școlii Gimnaziale ”Teodor Murășanu” Turda

De cât timp sunteți profesoară și ce v-a determinat să alegeți această carieră?

Sunt profesoară de 11 ani. Nicolae Iorga spunea : ,, Este profesor orice om de la care poți să înveți ceva ” , însă ce m-a determinat să devin profesoară a fost pasiunea mea pentru lucrul cu elevii, dar și pentru muncă în echipa alături de ceilalți colegi, la fel de dornici că și mine să împărtășească ceea ce știu. Motivația pentru această meserie e, de cele mai multe ori, interioară, deoarece simți că vrei să fii pentru elevi ceea ce au fost profesorii tăi pentru tine.

Ce altă carieră ați fi ales dacă nu v-ați fi făcut profesoară? Ce altă carieră ați alege acum dacă ați fi nevoită?

Dacă nu m-aș fi făcut profesoară, m-aș fi făcut  stewardesă. Cariera didactică nu este o ,,haină de  vreme rea, ci se urmează numai dacă ai vocație, nu doar când viața îți refuză în alte lucruri. Dacă faci cu dăruire, poți să faci orice în viață. Dacă aș alege altă carieră, aș alege una care implică lucrul cu copiii, probabil psiholog.

Care este cartea dumneavoastră  preferată?

În ultimul timp, cartea pierde din ce în ce mai mult teren în detrimentul internetului, însă pentru mine pasiunea pentru citit a rămas vie. Îmi place să citesc Jane Austen, iar cartea mea preferată este ,,Rațiune și simțire”, o poveste clasică, dar originală.

Care este filmul, emisiunea și serialul favorit ?

Fiecare film ascunde o poveste.. . De aceea ne uităm la filme. Filmul meu preferat este ,,Dirty Dancing” cu Patrick Waine Swayze și Jennifer Grey, iar serialul favorit este ,,Peaky Blinders”, iar emisiunea pe care o urmăresc și îmi place foarte mult este ,,The Oprah Winfrey Show”.

Ce gen de muzică preferați ?

Nimeni nu poate face abstracție de muzică… Fie că este cel mai recent refren sau piese clasice, muzica ne marchează viață cotidiană. Ascult muzică atunci când conduc, când fac sport…  Ascult cu plăcere Ion Suruceanu, Stela Enache, Paula Seling, Smiley, dar artistul meu preferat este Biagio Antonacci.

Care este mâncarea dumneavoastră preferată?

Nimic nu este mai delicios decât o mâncare gătită bine. Felurile mele preferate sunt peștele (păstrăv) și clătitele cu gem.

Ce loc ați dori să vizități?

Călătorim pentru a descoperi lumea. Fiecare creștin ar trebui să aibă ocazia de a vizita locurile sfinte, iar eu m-aș simți privilegiată să ajung în Ierusalim.

Ne puteți spune o calitate și un defect?

Când este vorba de calități și defecte, lucrurile par simple. De exemplu, este bine să fii bun, optimist , dar nu este tocmai bine să fii perfecționist.

Care este lucrul care va enervează ?

Lucrurile care ne enervează scot la iveală aspecte pe care nu le înțelegem, dar le putem folosi în interesul nostru. Pe mine mă enervează cel mai mult falsitatea oamenilor .

Ce calitate vă doriți să o fi avut ?

Mai mult umor. Râsul este benefic.

În ce proiecte doriți să se mai implice Școala Teodor Murășanu și ce realizări aveți de când sunteți directoare ?

În proiectele Erasmus și Târgul de proiecte științifice. La această întrebare trebuie să fac un bilanț: atragerea de fonduri extrabugetare pentru școală, înființarea centrului Cambridge, școala a fost intabulată, s-a renovat integral acoperișul sălii festive, a fost renovat acoperișul sălii de sport de la clădirea Barițiu și s-a reparat gardul de la clădirea centrală. S-a realizat un studiu de fezabilitate pentru ambele clădiri. Școala, cu ajutorul Primăriei municipiului  Turda, a câștigat prin PROGRAMUL NAȚIONAL DE DEZVOLTARE LOCALĂ, derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice, lucrări de reabilitare și modernizare în valoare de 2.660.514,70 lei. Proiectul se va implementa în perioada imediat următoare.

Vă mulțumesc pentru amabilitatea cu care ați răspuns tuturor întrebărilor mele.

Interviu realizat de

Tania Petrache

Clasa a VI-a A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply