Ursul

Un urs poate fi văzut în multe feluri: fioros, puternic, jucăuș, curios, periculos, drăguț, mare, mic, sălbatic, aventuros, leneș, simpatic, neînfricat, protectiv și lista poate continua. Ursul, prin definiție, este un mamifer omnivor  din familia Ursidae, cu trup masiv, acoperit de o blană care poate avea diferite culori, cu un bot ascuțit și lung, urechi rotunjite și mici, picioare îndesate și coadă scurtă. Dar, noi îl vedem ca și acel animal somnoros care mănâncă miere tot timpul, în afară de atunci când doarme. Ei bine, află că viața ursului este mai complexă decât atât. Ca și celălalte animale sălbatice, este implicat în jocul de supraviețuire al naturii și poate trăi până la 30 de ani în habitatul său natural. Însă, se pare că viața scutită de regulile aspre ale naturii îi garantează ursului o viață mai lungă (dar nu neapărat mai fericită), acesta fiind capabil de a trăi până la 50 de ani în captivitate.

În România, predomină ursul brun, cei mai mulți urși fiind întâlniți  pe lângă lanțul carpatic unde își pot construi bârlogul. Urșii se găsesc în America de Sud/Nord, Asia și Europa, chiar dacă în total există doar opt specii de urși, ei sunt bine răspândiți într-o varietate mare de habitate. Aceștia au simțul mirosului foarte dezvoltat. Chiar dacă urșii par leneși și greoi , ei sunt experți în tot ce înseamnă înot, alergat și cățărat.Ei pot să alerge chiar și până la 30km/oră și pot parcurge zeci de kilometri pe zi.

După cum mulți bine știu, ursul are și o periodă în care se deconectează de lumea reală, hibernând. Ursul hibernează pe timp de iarnă, deoarece este anotimpul în care mâncarea este greu de obținut, astfel, pentru a-și conserva și economsi energia, acesta își petrece timpul în sezonul rece lenevind. Perioada de hibernare poate ajunge pâna la o sută de zile, fiind influențată și de condițiile de mediu și temperatură, iar, dacă ursul se află în vreun pericol sau într-o altă situație de urgență, poate ieși din stadiul de hibernare cu ușurință.

În ciuda faptului că urșii nu vor să aibă de-a face cu oamenii și nu au vreo dorință să ne atace, ei pot deveni agresivi dacă le invadăm spațiul, vom fi considerați un pericol de către ei. Este bine să știm să nu ne apropiem de vreun urs, mai ales dacă este rănit sau dacă este o ursoaică cu pui. Ursoaicele sunt foarte protective cu puii lor și nu vor ezita să atace tot ce li se pare amenințător pentru ei.

Este important să respectăm habitatul lor și să avem grijă de urșii de pe planetă, deoarece, încet, încet, urșii devin tot mai puțini și chiar pe cale de dispariție.

Cel mai mare sanctuar de urși bruni din lume este sanctuarul Libearty, care  se află în România, la Zărnești. În sanctuar se află peste 100 de urși, majoritatea salvați din situațiile primejdioase cu care se întâlneau zilnic. Acesta are 69 de hectare de păduri de stejar ce le asigură siguranță și libertate urșilor, fără a fi puși în pericolele cauzate de oameni. Sanctuarul Libearty poate să fie și vizitat, așa că, dacă sunteți iubitori de urși, acesta este locul potrivit.

De-a lungul timpului, urșii au intrat în contact cu omul în diverse moduri. Au fost folosiți în lupte, ca divertisment (de exemplu să danseze) și ca și sursă de carne și blană (obținute prin vânătoare). Ei apar și în mitologie, arte și în multe alte aspecte culturale ale oamenilor, datorită caracterului lor puternic și dominant.

Ursul joacă un rol important și în literatură, întruchipând anumite caracteristici ale omului , sau devenind un personaj cu propria poveste. Există nenumărate intervenții ale ursului în fabule, basme sau povești, precum Ursulețul Paddington, Ursulețul Winnie Puh, Fram ursul polar, Ursul păcălit de vulpe, Cei trei ursuleți și multe altele, dintre care nu puține au trecut în lumea filmului artistic sau animat.

Pe de altă parte, ca urmare a interacțiunii cu acest mamifer, s-au păstrat în limba română câteva expresii care fac referire directă la urs și la conviețuirea omului cu acesta:

”A se aduna ca la urs” adică a se aduna în număr foarte mare și a privi cu o deosebită curiozitate și interes, ca la un spectacol neobișnuit; ”A vinde pielea ursului din pădure” adică a conta pe un lucru înainte de a fi sigur că îl poți obține, precum și ”A se ține (după cineva) ca după urs” adică a merge în urma cuiva în număr foarte mare.

            Ridicând, în final, ochii spre cerul nopții, vom descoperi și acolo ursul sub forma unei constelații: Ursa Mare. Conform mitologiei grecești, Zeus a dorit cândva o femeie numită Callisto. Soția sa, Hera, a devenit geloasă și a transformat-o pe Callisto într-o ursoaică. Între timp, fiul lui Callisto, Arcas, aproape a lovit-o accidental pe mama sa, în timp ce vâna. Pentru a evita tragedia, Zeus i-a transformat pe amândoi în stele și i-a plasat pe cer. Povestea grecească nu este o excepție, în sensul identificării acestei constelații ca fiind reprezentarea unui urs. Ea există și în alte culturi, printre care cea amerindienilor, cultura evreiască și multe altele, care au asemenea reprezentări.

 

                                                                                                                  Iulia Mînican

                                                                                                                  Clasa a VII-a A

 

Leave a Reply