J.R.

Junior Rangers

Junior Rangers Camp 2022

JR ART – lectura peisajului

Aventuri în lumea de piatră

****************************************************************************************************************************************

Alin Roșca este președintele Fundației Potaissa Turda, o organizație construită și dezvoltată pentru ecologie și turism. Am vrut să aflăm mai multe despre activitatea fundației și despre modul în care ne putem alătura activităților acesteia. Netul ne-a ajutat cât a putut, iar domnul Alin Roșca a făcut restul, cu entuziasmul care îl caracterizează.

Sunteți una dintre puținele persoane cărora încă le mai pasă de natură. De unde vine această pasiune?

Păi, de mic am fost dus în excursii de către diferiți oameni care și-au lăsat o ”amprentă” asupra activității pe care o  fac acum: părinții, profesorii, învățătorii ; m-au purtat în diferite excursii prin împrejurimile Turzii și prin țară și mi-a plăcut. Apoi mi-am dat seama că sunt numeroase probleme în natură: sunt mulți oameni care sunt ”certați” cu natura: aruncă mizerii pe jos, rup plantele în rezervațiile naturale și nu mi-a plăcut acest lucru. Și atunci  am realizat că trebuie să fac ceva în privința asta ca să protejăm natura. Eu am învățat un lucru important: natura nu este o moștenire a noastră, e un împrumut de la copii noștri. Așa cum noi ne bucurăm de o natură frumoasă acum, trebuie ca și copiii noștri să se bucure de ea. Din moment ce a început să-mi pese de natură și am realizat că pot să fac ceva pentru a o proteja, m-am gândit că așa cum am învățat eu lucruri interesante despre natura, i-aș putea învăța și pe alții. Și așa a început programul Junior Rangers, care de cincisprezece ani se desfășoară în Turda și prin împrejurimi; peste 7000 de tineri și de copii din zonă au putut să vină în excursii cu noi și să se bucure de natură și de lucrurile pe care le pot descoperi în natură.

Ce este sau cine sunt Junior Rangers?

Junior Rangers este un program, dar Junior Ranger poate fi orice copil, orice tânăr din Turda și din împrejurimi care vrea să cunoască natura și să participe la diferite activități de protecție a naturii. O dată ce-și dorește, se înscrie într-unul din cluburile locale și începe să parcurgă diferite etape pentru a deveni cu adevărat Junior Ranger: întâi descoperă natura, învață despre natură și, în final, după ce cunoaște multe lucruri, secrete și taine ale naturii, participă și la activități de protecție. După ce a trecut toate cele trei etape, este pregătit să devină un Ranger adevărat, nu doare un Ranger Junior.

                Care sunt aceste activități?

                Sunt mai multe tipuri de activități: în care descoperim natura, mergem la diferite activități de informare, la diferite concursuri, expoziții; activități care se desfășoară în școală sau în afara școlii. Participăm la diferite excursii. După ce descoperim și aflăm informații importante despre rezervațiile naturale, învățăm mai multe lucruri despre natură; învățăm unde trăiesc speciile de plante și animale, învățăm să recunoaștem și să diferențiem diferitele specii de amfibieni, de păsări, de plante, de insecte, de reptile și le studiem comportamentul, învățăm să citim harta rezervației, să ne orientăm pe hartă. Acestea sunt activități de învățare. După ce cunoaștem atât de multe lucruri, participăm la activități de protecție. Asta înseamnă: activități de observare, cercetare, să vedem câte exemplare din anumite specii de animale trăiesc în zona noastră, să participăm la activități de întreținere a traseelor turistice pentru ca turiștii să nu se rătăcească atunci când parcurg aceste trasee și ajung în rezervațiile naturale. Este un set de activități cât se poate de complet. Și dacă reușim să le facem pe toate, deja suntem pregătiți să devenim Rangeri adevărați și să ne ocupăm cu adevărat de protecția rezervațiilor naturale, într-o formă organizată, ca administrator în parcurile naturale, ca și custozi ai rezervațiilor. Este o meserie serioasă. După ce am învățat și am trecut prin mai multe etape, pornind de la școala generală, trecând prin liceu și apoi poate la facultate, ne pregătim să devenim buni cunoscători ai naturii.

Ce este un animator pentru natură?

Un animator este cel care dă viață unei activități educative. Acesta trebuie să fie foarte entuziast, să fie pasionat de ceea ce face, să cunoască multe secrete despre activitățile din natură și, cu siguranță, cu fiecare activitate pe care o organizează și la care participă să aducă ceva nou și să-i învețe ceva nou pe cei care își doresc să vină la această activitate. De fiecare dată când ieșim în natură, aceasta e altfel, se comportă altfel. Animatorul este cel care ajută să descoperim și să înțelegem secretele naturii, să deschidem ochii.În realitate, animatorul se ocupă la organizare activității, la stabilirea traseului turistic, pentru ca cei care participă la activitatea educativă, fie că sunt copii, fie că sunt tineri să aibă încredere că nu se vor rătăci, să aibă încredere că cineva a pregătit activități interesante, ca atunci când pleacă acasă, să se bucure de faptul că au ieșit în natură și să aștepte cu nerăbdare activitatea următoare.

                Vă place să lucrați cu copii?

Da. Din moment ce de peste 15 ani la activitățile noastre au participat mii de copii și tineri, a început să-mi placă. Am fost și dascăl timp de doi ani profesor de geografie, dar mi-a plăcut mai mult partea asta de învățare ”activă”, învățare în natură, în afara clasei, și mi-am dedicat din timpul meu liber pentru această activitate.

                Ce acțiuni se vor desfășura în acest an? Cine va fi implicat și în ce fel?

De multe ori aceste activități rămân surpriză pentru ca cei care participă să fie curioși. Tocmai în acest sens avem un site pe internet care se numește juniorranger.ro unde avem un calendar în care însemn următoarele noastre activități.

                Însă, pentru revista voastră, o să divulge câteva secrete. Vom avea concursuri Junior Rangers în care vom invita copii din toată regiune: un concurs de tip aventura Junior Ranger, unul de orientare turistică, unul de escaladă și alte probe interactive. De asemenea ne propunem o noutate în acest an: vom avea un concurs de fotografie, dar nu cu fotografii aduse de acasă, ci cu fotografii făcute în natură; vom parcurge împreună un traseu turistic pentru a face fotografiile acolo, iar cele mai bune vor fi duse în cadrul unei expoziții și îi vom premia pe câștigători. Bineînțeles, acum ne propunem să organizăm o tabără Junior Rangers, ca în fiecare an, la care cel puțin 30 de tineri din Turda și împrejurimi. Cei care participă au ocazia să învețe într-o săptămână cât alții într-un an lucruri interesante despre natură.

                Și bineînțeles, cu fiecare școală cu care colaborăm vom stabili activități concrete pentru copiii din școala respectivă.

                Care ar trebui să fie relația omului cu natura?

Așa cum am spus mai devreme, natura nu este o moștenire, ci un împrumut de la cei care vin după noi, de la toate viețuitoarele care trăiesc pe această planetă. Trebuie să ne înțelegem. Dacă unul din aceste elemente dispare, dacă dispar plantele, dacă dispar animalele, nici noi oamenii nu mai putem trăi și cu siguranță vom dispărea și noi. Cred că trebuie să existe un echilibru în tot ceea ce facem, să nu distrugem ceea ce avem și să fim conștienți că ele trebuie să rămână cel puțin așa cum sunt, dacă nu, chiar mai frumoase.    

                La ce acțiuni îi putem invita pe tinerii turdeni?

Îi putem invita la toate tipurile de activități de descoperire, învățare și protecție. Cel mai simplu e să intre pe site (http://www.juniorranger.ro/site/) și să se intereseze care sunt activitățile ce se vor petrece, și, dacă sunt interesați pot să ne contacteze și cu siguranță îi vom primi cu brațele deschise.

Interviu realizat de

Revista B-612