Învinge răul prin bine și dacă faci un lucru, fă-l de calitate!

 Interviu cu doamna profesoară de biologie Ana-Maria Cristea

Reporter: Doamna profesoară, ne puteți spune câte ceva despre liceul și facultatea pe care le-ați terminat?

VIP: Sunt absolventă a CNMV Turda, profilul Științele naturii, ulterior am făcut Facultatea de Biologie și Geologie, la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj.

Reporter: Ce v-a făcut să alegeți  biologia?

VIP: Fiind pasionată de biologie încă din gimnaziu, când am participat la olimpiada de biologie și am fost premiată în amfitetrul Facultății  de Biologie, care mi se părea imens pe atunci mi-am zis că voi învăța, să ajung și eu la facultate. Îmi plăcea tot ce ține de domeniul medical și visam pe de altă parte să fac ordine în lume, să protejez natura și intervin pentru protecția animalelor.

Reporter: Ce v-a determinat să deveniți profesoară? Ce altă meserie v-ar fi plăcut?

VIP: Părinții îmi zic că preferam să mă joc “de-a profesoara” de foarte mică și mereu liniam cataloage, dădeam note sau certam păpușile (elevii de atunci), probabil a fost ceva înnăscut. Mi-ar fi plăcut să fac medicină, și cred că încă uneori am un regret că nu am luptat mai mult cu fobiile mele și sensibilitatea exagerată față de sânge și suferință. Uneori sunt prea empatică și emoțiile acestea nu se manifestă tocmai plăcut…

Reporter: Este ușor să lucrați cu copiii?

VIP: Ușor nu e, asta e foarte clar, dar e o meserie foarte activă și care te face să fii mereu în acțiune, să fii creativ și să fii de fapt profesor, educator, consilier, partener de joacă și uneori chiar părinte pentru elevi. Mie îmi place să lucrez cu copiii și cred că din acest motiv am rămas la catedră, plus alte idealuri și dorința de a schimba ceva în mentalitatea și educația elevilor.

Reporter: Dacă ar fi să vă schimbați meseria, ce ați alege și de ce?

VIP: Uneori după zilele foarte aglomerate și agitația de la școală, aș vrea să am o meserie care să-mi permită să fiu doar eu și natura, să fie liniște… cred că aș alege biolog sau ecolog într-o Arie Naturală Protejată.

Reporter: Ce ramură a biologiei preferați?

VIP: In mod sigur anatomia și fiziologia omului, si partea de educație pentru sănătate. Am rămas oarecum ancorată la medicină.

Reporter: Vă puteți descrie în doar trei cuvinte?

VIP: Sensibilă, ambițioasă și harnică.

Reporter: Care sunt pasiunile dumneavoastră?

VIP: Îmi plac mult ieșirile în natură, în special muntele și îmi face plăcere să citesc articole științifice care aduc un element de noutate în special în domeniul sănătății, medicină, științe.

Reporter: Aveți vreo carte preferată? Dacă da, care este aceea?

VIP: Nu am o carte preferată, dar îmi place tot ce apare nou și de calitate în domeniul științific, o ramură preferată – neuropsihologia.

Reporter: Care sunt culorile dumneavoastră preferate?

VIP: Albastru și verde.

Reporter: Aveți vreun animal de companie?

VIP: Un pește.

Reporter: Ce muzică vă place? Ce interpret sau formație preferați?

VIP: In ultima perioadă nu am mai ascultat muzică, doar muzica pentru copii 🙂 (cânt cu fetițele mele). Imi place Coldplay și muzica instrumentală – chitară.

Reporter: Ce calitate prețuiți cel mai mult la un prieten /o prietenă?

VIP: Empatia, sinceritatea, răbdarea.

Reporter: Ce trăsătură de caracter vă definește?

VIP: Curiozitatea, dar în sensul bun.

Reporter: Care este principalul dumneavoastră defect?

VIP: Sunt perfecționistă, ceea ce atrage după sine autocritica riguroasă și mă face să fiu deseori nemulțumită de mine și/sau de ceilalți.

Reporter: Care este locul unde ați vrea să trăiți?

VIP: Elveția.

Reporter: Care sunt eroii dumneavoastră preferați din viața reală?

VIP: Il consider un erou real pe Academicianiul profesor dr. Leon Dănăilă –  neurochirurg care și-a dedicat întreaga viață medicinei și care a dus și duce o viață modestă, locuiește în spital și la aproape 90 ani încă lucrează în spital.

Reporter: Care este deviza dumneavoastră?

VIP: Învinge răul prin bine și dacă faci un lucru, fă-l de calitate!

Reporter: Ne puteți împărtăși o întâmplare amuzantă din perioada când erați elevă de gimnaziu?

VIP: Îmi aduc aminte cu drag de perioada gimnaziului, dar nu prea am fost genul de elev care să facă lucuri amuzante…eram și poate sunt destul de serioasa. Îmi amintesc însă că m-am transferat în clasa a 6-a la o altă școală și urma să-mi văd dirigintele. Știindu-i numele (dl Cucu) mi-am imaginat că e un om firav, micuț…când am intrat în clasă, plângeam și râdeam în același timp…era un domn înalt, puternic, zdravăn cu o voce groasă și o atitudine puternică, care “cânta” matematica 🙂.  Imi era și frică oarecum dar râdem, pentru că în mintea mea imaginea cu dirigintele era alta. Nu cred că atunci a fost amuzant, dar acum această amintire mă face să retrăiesc emoții frumoase.

Reporter: Unde vă vedeți peste 15 de ani ? Dar peste 30?

VIP: Probabil peste 15 ani voi fi tot profesoară de biologie aici sau în altă școală. Iar peste 30 dacă toate lucrurile sunt bune și suntem sănătoși, voi fi o bunică pensionară care va locui undeva într-o căsuță cochetă la țară, cu multe animale de compania 🙂.

Reporter: Ne puteți spune trei argumente pentru a convinge un elev să învețe la biologie?

VIP: 1. Biologia înseamnă studiul vieții, iar a studia viața și a descoperi rolul fiecărei vietăți ne face să ne dăm seama cât de complexă este viața. 2. Anatomia și fiziologia corpului uman ne oferă date clare care ne ajută să înțelegem de ce avem anumite nevoi și cum putem face să ducem o viață sănătoasă. 3. Cunoașterea înseamnă putere și cu cât mai mult îți cunoști corpul și încerci să identifici semnele și semnalele pe care ți le transmite cu atât mai mult vom reuși să fim puternici și să trăim armonios cu tot ce ne înconjoară.

Interviu realizat de Crina Nealcoș și Denisa Bondoi,

clasa a VI-a B

One Response to “Învinge răul prin bine și dacă faci un lucru, fă-l de calitate!”

  1. InstaPress spune:

    Sunt impresionata de curajul si ambitia doamnei profesoare Ana-Maria Cristea, care a urmat cu succes Facultatea de Biologie si Geologie. Dedicarea, responsabilitatea si empatia sunt caracteristici ale sale care ii permit sa faca fata cu succes muncii de profesor. De asemenea, este interesanta descoperirea faptului ca respiratia stiintifica si natura sunt unele dintre pasiunile sale. Cu siguranta este o doamna profesoara implicata si de incredere pentru elevii sai.

Leave a Reply