Amadeus la Cluj

 De cum pășeai pe treptele teatrului, sunetele necontenite ale instrumentelor îți inundau urechile. Orchestra își repeta partiturile. În sală domnea nerabdarea, care se citea pe fața fiecărui indivd venit să vadă spectacolul de operă “Amadeus” , teatru muzical în doua acte, dupa piesa omonima a lui Petter Shaffer.  Dar, iată, în sală se face linişte, însă nimeni nu apare pe scenă. În primul rând își face apariția  Dan Chiorean, interpretându-l pe Salieri. Spectacolul  începea! Sunetele calde, pline de armonie mângâiau timpanele fiecărui spectator. Totul părea de vis.

Piesa îmbină în proporţii armonioase umorul, drama şi muzica. Amadeus, interpretat de Sorin Misirianţu, este geniul perfect, râsul lui fiind un deliciu pentru toată lumea.  Scena îl prezintă pe Amadeus la curtea  împărătească de la Viena, acolo unde a fost primit de către Salieri şi însuşi împăratul interpretând un marş compus special pentru Wolfgang. Amadeus este înduioşat de această primire, însă, bineînţeles, are ceva de adăugat la acest marş, făcându-l să sune mult mai plăcut.

Amadeus se căsătoreşte cu Constanze, o servitoare, dar cei doi sunt îngropaţi în datorii, Mozart neacceptând să predea muzică familiilor nobile. Ajungând la disperare, soţia sa merge la Salieri pe ascuns cu câteva opere ale soțului ei, pentru a-l înscrie într-un concurs ce avea să îi ajute în situaţia financiară dificilă pe care o traversau. Când Salieri vede creaţiile lui Mozart, rămâne uimit, recunoscând că este un adevărat geniu muzical. El doreşte să pună mâna pe schiţele lui Amadeus şi astfel îi propune lui Constanze să îi facă un favor seara. Ea merge, fiind dispusă să facă orice pentru a câştiga nişte bani, însă Salieri o umilește.

Tatăl lui Mozart vine în vizită, dar este nemulţumit de starea în care a ajuns fiul său. Se iscă nenumărate certuri între Constanze şi tatăl lui Mozart, în final acesta părăsind oraşul după ce a mers la o petrecere cu cei doi soţi. Acolo, o mulţime de oameni au dansat mascaţi, ca într-un joc, iar când unul din ei greşea, primea o pedeapsă. Ei bine, Mozart a dorit ca tatăl său să îi adreseze pedeapsa, acesta spunând că doreşte să meargă cu el şi să părăsească Viena. Mozart refuză şi primeşte ca pedeapsă să cânte o melodie în stilul lui Salieri, astfel făcându-l pe acesta de ruşine.

Realizând că nu se mai poate descurca financiar, Mozart îi cere un împrumut lui Salieri care îl introduce unei familii de nobili, însă şi aici Mozart refuză să le predea fiicei acestora, fiind întrerupt mereu de câinii lor.

Prin Viena se aud zvonuri că Mozart lucrează la o operă nouă, în italiană, după o poveste franceză. Acest fapt îl enervează pe Salieri care îi spune împăratului, însă acesta îi permite lui Mozart  să o termine, fiind convins de pasiunea cu care acesta explica un act al scenei. Salieri moare de nerăbdare să vadă piesa cea nouă, care după spusele lui Mozart îl va face bogat, aşa că angajează o servitoare să se dea drept menajeră în casa lui Amadeus, astfel când el nu este acasă intră şi îi citeşte schiţele, rămânând bineînţeles uluit.

Tatăl lui Mozart moare, iar Amadeus intră într-o stare depresivă memaiputând să compună, astfel amânând apariţia marii opere. Pentru a fi sigur că acest lucru se va întâmpla, Salieri se deghizează şi îi cere lui Mozart să scrie un concert care îi aduce moartea lui Mozart, acesta fiind terminat de alcool, dar şi de starea financiară. Astfel, spectacolul se încheie.

Totodată, după acestă poveste a fost realizată o ecranizare de succes, care are coloana sonoră formată din creații ale marelui compozitor Wolfgang Amadeus Mozart. Filmul este structurat sub forma unui falsh-back, al lui Salieri, care povesteşte viaţa plină de greutăţi a compozitorului, în timpul unei confesiuni la preot. Filmul a fost premiat  Oscar, pentru bogăţia decorului şi elaborarea costumelor.


Aşadar, consider că opera Amadeus este una complexă, făcându-mă să izbucnesc în lacrmi de râs, de plâns, dar şi de plăcere la auzul vocilor cristaline ale interpreților şi al notelor delicate al orchestrei.

 

Irina Mucea

Clasa a VIII-a A

 

Leave a Reply