Departe de casă…

Unii îşi doresc să devină avocaţi, alţii aleg o ramură a Medicinei iar alţii probabil doresc să studieze arhitectura. Toate acestea, în timp ce unii aleg să facă ceva mai aparte decât toată lumea. Acei oameni care aleg să o ia spre dreapta când toţi merg spre stânga. Acei oameni care ştiu că vor altceva şi cu toate că-i cale lungă de bătut până acolo, aleg totuşi să îşi petreacă viaţa încercând şi dând tot ce au mai bun fără o certitudine că vor ajunge în vârf…
Dar de la a vrea până la a face, mai sunt câteva obstacole de depăşit, care sunt considerate imposibile de majoritatea populaţiei globului. Tocmai de aceea legendele nu se nasc în fiecare zi. Aici intervine selecţia naturală, făcând diferenţa când situaţia devine serioasă. E nevoie de o personalitate puternică să stai cu capul sus în timp ce toţi se retrag luându-şi tălpăşiţa, lăsându-te singur în faţa necunoscutului înceţoşat. Acelea sunt momentele în care se nasc campionii din sport în care îşi pune speranţa câte o naţiune întreagă…
Pentru a fi un jucător de tenis ai nevoie de ceva mai mult decât talent. În ecuaţie mai intră şi curajul, ambiţia, atitudinea, dorinţa şi aş putea continua la nesfârşit. Trebuie să te obişnuieşti să stai în soare la 40°C, să laşi transpiraţia să curgă pe tine ore în şir şi să te familiarizezi cu noţiunea de “NOU”. Majoritatea oamenilor îl văd pe Roger Federer la televizor “plesnind mingea aia verde cu bătătorul de covoare” şi cred că e pur şi simplu ceva obişnuit. Însă orice jucător de tenis are în spate povestea şi trăirile sale personale care l-au adus în varf. Ei bine, odată trecut de lunga introducere în viaţa unui tenismen, trebuie să uiţi de locul cald şi dulce de acasă şi să deschizi braţele întâmpinand cele 300 de zile din an petrecute în jurul lumii. Trebuie să înveţi că vei fi departe de casă.
În primul rând, revelionul se petrece cu multe sticle de apă în calda şi însorita Australie unde circuitul îşi ia startul în Brisbane din prima zi a anului având să dureze o săptămână. Pentru că luna ianuarie este petrecută de fiecare jucător pe meleagurile antipozilor, în săptămâna următoare urmează turneul de la Sydney unde încep să se adune liderii clasamentului, în ceea ce le priveşte pe fete. Aceste două turnee au fost doar încălzirea pentru că ultimul turneu al lunii se anuntă cel mai cald şi mai palpitant deoarece este un Grand Slam unde se adună jucători din toate părţile lumii. Aşa cum mulţi au mai spus-o, competiţia este deschisă pentru fiecare din suta de participanţi. Însă, meciurile vedetă se vor disputa pe grandioasa arenă Rod Laver care va fi plină din fazele sferturilor. Aşa că, luna ianuarie are să se încheie cu un triumf şi o mare bătălie pentru revendicarea titlului. Oricine visează la marele trofeu şi la cele 2500 de puncte.
Pentru jucătoarele de top care nu sunt în număr mare, luna februarie se anunţă lejeră fiind gata să se îmbarce pentru următoarea oprire care este luminosul şi elegantul Paris. Masterul este urmat îndeaproape de Doha şi apoi de Dubai, făcând trecerea apoi spre pământ american. În ceea ce priveşte luna martie, nu aduce prea multe turnee însă competiţia are să fie tot timpul acerbă. Primul master se desfăşoară la Indian Wells care are una dintre cele mai mari arene din lume. După săptămâna caniculară de acolo, toată lumea îşi ia bagajele şi tălpăşiţa spre Miami, pentru a da piept cu căldura dogoritoare din Florida. Aici se pune punct turneelor pe hard pentru o vreme din cauza trecerii pe zgură. Luna aprilie aduce turneele din Charleston, Barcelona, Copenhaga, Fes, Estoril şi Budapesta dar pentru a nu întrerupe constanţa  jucătoarelor de top, turneul german de la Stuttgart indoor le întâmpină si pe ele pe zgură oferind ca premiu un strălucitor Porsche Grand Prix.
În luna mai, jucătoarele se reîntâlnesc cu cei din circuitul masculin pentru a împărţi zgura albastră de la Madrid pusă la dispoziţie de Ion Ţiriac, urmat în săptămâna următoare de turneul de la Forro Italico din Roma… După terminarea acestor turnee, este timpul pentru cel de-al doilea turneu de Mare Slam al anului, Roland Garros din Paris. Sute de jucători vin în ,,Templul zgurii” pentru a arăta ce pot şi a-şi încerca norocul. Marea şi legendara arenă Philippe Chatrier găzduieşte timp de două săptămani 14,840 de oameni care urmăresc spectacolul. Toţi visează la ridicarea trofeului Suzanne Lenglen. Acesta este ultimul turneu de zgură al anului care face trecerea la iarbă…
Luna iunie aduce turneele premergătoare de la Birmingham şi Eastbourne care duc într-un final la cel mai vechi turneu de Mare Slam al tuturor timpurilor. Toată lumea îşi mută privirea spre scena de la Wimbledon unde toţi se aşteaptă să mai apară vreo Maria Sharapova de 17 ani care să cucerească titlul, fiind poreclit şi ca “Turneul surprizelor”. Fileul de lemn, costumele albe şi iarba  perfect aranjată sunt doar micile particularităţi de care au să se bucure şefi de stat, prinţese şi vedete ale lumii showbiz-ului. Fiecare jucător doreşte ca numele lui să rămană inscripţionat pe marele perete cu numele câştigătorilor din trecut, precum Ilie Năstase, John McEnroe, Chris Evert şi Steffi Graf.
După un început de vară nebun pentru jucătoarele de top, acestea îşi permit o mică pauză în luna iulie pentru a se putea pregăti pentru hard-ul american, lăsându-le câte o şansă jucătoarelor care încă luptă pentru locul pe tabloul ultimului turneu de Mare Slam al anului. Aşa că, jucătoarele se strâng şi mizează pe absenţa starurilor la turneele de la Stanford, Palermo, San Diego şi Washington.
După mica pauză bine meritată, toate se îndreaptă cu forţe noi spre turneele lunii august de la Montreal, Cincinnati, New Heaven şi Dallas, făcându-şi încălzirea pentru revenirea în New York.
La începutul lunii septembrie, starurile se întorc la Flushing Meadows printre zgârie-nori pentru a scrie istorie încă o dată. Timp de două săptămani, locuitorii New York-ului au să se bucure şi să umple arenele, printre care şi cea mai mare din lume, Arthur Ashe, care găzduieşte anual 22,547 de spectatori gata să se bucure de spectacol.
După ce istoria este scrisă încă o dată, jucătorii se mută în Asia pentru ultimele turnee mari din an dintre care, cele mai importante fiind Tokyo şi Beijing. Aici competiţia se sfârşeşte pentru majoritatea jucătorilor. Primele opt jucătoare ale lumii se strâng pentru cel mai aşteptat turneu al anului. Turneul Campioanelor se va ţine timp de 2 ani la Istanbul unde fiecare meci va arăta ca şi o finală de Grand Slam. Cât despre circuitul masculin, băieţii se adună la Londra pe faimoasa Arenă O2 pentru a lupta pentru titlul  suprem. Aici iau astfel sfârşit circuitele WTA şi ATP, lăsând o vacanţă bine meritată sportivilor şi aşteptându-i cu forţe noi în prima zi din an pe marile ecrane.
Cât despre viaţa de jucător de tenis, oricât ar fi de greu să ajungi acolo şi oricât de departe ai fi de casă, de un lucru putem fi siguri cu toţii. Merită din plin tot drumul…

Antonia Roşu

Clasa a VI-a B

Leave a Reply