O lume minunată

V-ați întrebat vreodată cum se scrie o carte? Cum se leagă întâmplările cap la cap și dau naștere poveștii? De unde vin ideile bune ale autorilor?Pentru a găsi răspunsul la aceste întrebări trebuie să ne lăsăm absorbiți în Lumea Cărților. Acolo totul este posibil. Te întâlnești cu dragoni, prinți, prințese, eroi, personaje din basmele mult îndrăgite, din romane și din cărți de aventură. Toți trăiesc laolaltă: de la oamenii din poveștile SF, cu echipamentul lor performant, până la oamenii preistorici, cu locuințele lor în peșteri și armele confecționate din piatră șlefuită. Oameni din toate epocile trăiesc laolaltă în armonie. Dar Lumea Cărților este împărțită și ea, ca și lumea noastră, în două părți: Partea Bună și Partea rea (sau Partea Malefică). Cred că vă puteți închipui ce fel de personaje adăpostește fiecare.

Dar nu sunt numai personajele din poveștile cunoscute de noi toți. Sunt mult mai multe: mai sunt ființele din visele copiilor, mai sunt (cele mai importante) personajele cărților care nu au apărut încă. Pentru cele din urmă călătoresc scriitorii în Lumea Cărților, pentru a-și alege dintre ele pe cele care să intre în povestea lor. Personaje pozitive și eroi din Partea Bună și personaje negative din Partea Malefică. Uneori, este mai greu să îți dai seama în privința unor personaje dacă sunt bune sau rele. Pot fi pe jumătate bune și pe jumătate rele. Pot fi personaje cu gânduri pline de compasiune față de unii și suspicoși, ba chiar mustind de ură față de alții. Pot fi personaje negative care au devenit pozitive de-a lungul timpului. Pot fi chiar și personaje cu dublă personalitate, fie că se prefac doar, ca spioni, de exemplu, sau care sunt afectați de un obiect sau de un personaj negativ ce lucrează cu Magia Neagră. Dar aceste personaje fac povestea chiar și mai interesantă. După ce au fost alese, personajele îi dau scriitorului idei despre cursul povestirii. Fiecare spune ce i-ar plăcea să se întâmple și ce nu poate suporta. De exemplu, eroul poveștii nu suportă nedreptatea și îi plac oamenii sinceri, animalele și căpșunile. Scriitorul are grijă să noteze tot, deoarece cititorii trebuie să ajungă să cunoască eroul, care este de obicei personajul principal. Apoi, vine rândul personajelor negative să își spună fiecare plăcerile, neplăcerile și scopurile în viață. Cititorii trebuie să știe ce vrea să facă inamicul. Apoi, scriitorul leagă toate aceste informații cap la cap și se gândește ce să se întâmple cu personajele sale. Aici, deciziile îi aparțin întru totul. Scriitorii mai experimentați pot încerca să povestească întâmplările din punctul de vedere al unui personaj. Atunci trebuie să petreacă mult mai mult timp în Lumea Cărților, alături de personajul ales, pentru a-i afla toate toanele, mofturile, calitățile și defectele. Unii scriitori adaugă ce vor ei la personalitatea personajului, schimbându-l atât de mult încât nici măcar el nu se mai recunoaște. Alții, mai cu băgare de seamă, adaugă informații în plus doar unde este necesar. Aceștia sunt scriitorii iubiți de cei din Lumea Cărților. De obicei sunt și cei mai experimentați. Și cursul întâmplărilor trebuie să le fie cât de cât pe plac personajelor, deoarce ele tot repetă aceste acțiuni ori de câte ori le citește cineva. De aceea, cărțile sunt mai bine apreciate atunci când de-abia sunt scoase pe piață. Atunci personajele sunt bine odihnite și dornice să înceapă acțiunea. Dar, după câțiva ani, li se cam face lehamite și sunt mai obosite, iar cartea este lăsată deoparte de mulți cititori. Dar asta nu se întâmplă și în cazul cărților scrise de scriitorii experimentați, care știu cum să le dea personajelor un motiv cât de cât bun, astfel încât acestea să accepte să continue munca la nesfârșit. Acestea sunt cărțile pe care oamenii le citesc cu plăcere oriunde și oricând.

Acum, că ați aflat toate acestea, probabil veți reuși și voi să călătoriți în Lumea Cărților și să vă compuneți propriile povești.   

Maria Teodora Gruian

Clasa a VI-a B

Leave a Reply