”Ai împărțit ceva, ai oferit ceva, ai primit ceva…”
Annelies Marie „Anne” Frank, fetița de origine evreică germană, născută în 12 iunie 1929 la Frankfurt, a fost o adolescentă care a trăit între anii 1929-1945. Fetița a primit la vârsta de treisprezece ani, de ziua ei, un jurnal în care își consemna toate gândurile și sentimentele. Anne a fost cea de-a doua fiică a lui Otto și Edith Frank, care au mai avut o o fiică, numită Margot, cu trei ani mai mare decât Anne . Familia sa nu era foarte strictă când venea vorba despre tradiții religioase, însă cea mai religioasă din familia Frank era Edith, iar persoana care se ocupa de educația fetelor era tatăl lor, Otto. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Anne s-a ascuns alături de familia sa, familia van Daan și Albert Dussel într-o anexă secretă a unei fabrici din Amsterdam, fondatorul acesteia fiind chiar tatăl Annei, Otto. Cei opt locatari ai anexei au trăit în acest spațiu secret între 1942 și 1944, ascunzându-se de persecuția nazistă. În zilele noastre, Anexa a fost transformată într-un muzeu numit „Muzeul Anne Frank”. Aici, oamenii pot vedea încăperile descrise de Anne în jurnalul său și pot să înțeleagă mai bine prin ce a trecut fetița.
Anne a fost o adolescentă curajoasă, inteligentă și sensibilă deoarece și-a menținut spiritul în condiții extreme, încercând întotdeauna să își ocupe timpul cu scrisul sau cu cititul și, uneori, a pus la suflet certurile cu mama sa sau cu celelalte persoane din Anexă. În jurnal său, ea și-a menționat mereu dorința de a trăi în libertate, lupta pentru supraviețuire, visurile și temerile specifice vârstei. Și-a dorit să îi cunoască mai bine pe ceilalți, să știe cum să se comporte cu ei și să facă în așa fel încât să nu mai existe certuri între ea și mama ei. În ciuda condițiilor în care aceasta a trebuit să supraviețuiască, și-a păstrat optimismul și a sperat din tot sufletul ca, la un moment dat, să se reîntoarcă la școală, pentru a-i revedea pe prietenii săi. Fetița este caracterizată de inteligență, curaj și optimism, trăsături care o ajută să gândească pozitiv și care îi oferă oportunitatea de a afla lucruri noi. Aceasta a încercat mereu să descopere partea bună, chiar și în situațiile mai puțin plăcute. Uneori, s-a judecat pe sine și a crezut că a fost foarte rea în privința mamei sale, pe care a considerat-o un om iresponsabil căruia nu îi păsa de ea. În Anexă a descoperit noi emoții și sentimente, cum ar fi iubirea față de Peter van Daan sau reticența față de mama ei. Cu toate acestea, Anne și-a menținut calmul, gândindu-se la cât de norocoasă este pentru că a stat alături de familia sa, în siguranță. Iată câteva gânduri pe care Anne Frank și le-a notat în Jurnal: ”Ajungi să cunoști bine oamenii abia după ce te-ai certat zdravăn cu ei o dată. Abia atunci poți să le judeci caracterul.”; ” Plânsul poate să-ți aducă o mare ușurare, dar numai dacă ai pe cineva lângă tine.”; ”Iubire, ce este iubirea? (…) Ai împărțit ceva, ai oferit ceva, ai primit ceva.”; ”De ce se cheltuiesc zilnic milioane pentru război și niciun cent pentru medicină, pentru artiști, pentru săraci?”
Anne Frank rămâne un simbol al puterii umane în lupta împotriva răului în perioada Holocaustului. Prin monumentele și muzeele dedicate ei, oamenii din întreaga lumea își arată respectul față de Anne Frank, oferind un loc unde memoria ei și lecțiile învățate rămân vii. În Amsterdam, s-au edificat două statui în cinstea Annei, iar Anexa unde s-a ascuns a devenit un muzeu foarte frecventat în zilele de astăzi. Jurnalul Annei Frank a fost tradus în peste 70 de limbi și a fost ecranizat de mai multe ori atât ca film artistic cât și ca animație.
Potora Alecsia
Clasa a VII-a A