Caii în istorie și în legende

Caii au fost loiali omului de la începuturiile lumii. Le-au arat pământurile, i-au însoțit în lupte, i-au amuzat în circuri și au dezvoltat un sport splendid numit echitație.  Fiecare are o personalitate specială, unii fiind nărăvași, alții blânzi, alții leneși… Fiind atât de speciali, oamenii au început  să-și imagineze alte „versiuni” ale acestor ființe.

Unicornul sau Inorogul

În general este reprezentat ca un cal mare alb și elegant, având un corn mare și spiralat pe frunte. Acesta avea puteri tămaduitore. Unicornii erau greu de prins. Totuși exista o soluție: animalul putea fi sedus de o fecioară și adormea în brațele ei.

Pegasul sau calul înaripat

Pegasul provine din mitologia greacă, născut din sângele gorgonei Meduza, care a picat în apele mării, apărând Pegasul. Mulți eroi au încercat să-l îmblânzească. Doar eroul Bellerophon a reușit, cu ajutorul zeiței Atena, ca să poată duce la bun sfârșit misiunea primită de a o ucide pe Himera, un monstru îngrozitor.

Bucefal

Bucefal a fost un cal real. El a fost foarte sălbatic dar în același timp și foarte frumos. Nimeni nu a reușit să îl îmblânzească, excepție făcând Alexandru Macedon. De la 12 ani, Bucefal a fost calul lui Alexandru cel Mare. Calul a murit când avea aproximativ 30 de ani. În onoarea lui, împăratul a denumit un oraș după calul său loial.

Calul împăratului roman Caligula

Caligula iubea foarte mult caii și echitația, dar la un moment dat a ajuns mult prea departe cu această pasiune. Acesta i-a dat calului său un cămin și o armată de sclavi care să aibă grijă de acesta tot timpul. A și comandat niște vase de aur din care patrupedul să bea vin!  Momentul când Caligula a umplut paharul a fost când și-a numit calul senator, un rang important în conducere Romei.

                                                                                    Stela Anca

                                                                                                clasa a V-a B

 

 

Leave a Reply