Călătorii extraordinare

Jules Verne s-a născut în Franța și a fost un mare scriitor de literatură științifico-fantastică! Deși pare greu de crezut, fără el multe invenții cum ar fi submarinul sau naveta spațială nu ar fi existat! De ce? Pentru că s-a documentat foarte bine în mai multe domenii: inginerie, fizică și biologie. Din păcate, el nu a apucat să vadă toate invențiile inspirate de romanele sale. El a reușit să devină cunoscut datorită faptului că a scris multe romane pentru adulți și copii foarte apreciate în toată lumea. De fapt, cărțile lui au fost atât de apreciate încât este al doilea cel mai tradus scriitor din lume! Faptul că a călătorit mult l-a ajutat în scrierea multor cărți de aventură. De aceea, pentru meritele sale literare, a primit rangul de Cavaler al Legiunii de Onoare. În cinstea sa, anul 2005 s-a numit ,,Anul Jules Verne’’.

Jules Verne a scris romane care, la început, nu prea s-au bucurat de popularitate printre editori din pricina faptului că erau prea științifice. Însă, el a avut norocul să-l întâlnească pe  Pierre-Jules Hetzel, unul dintre cei mai importanți editori francezi de la acea vreme, cu care a încheiat un contract pe 20 de ani, pentru o serie de „Călătorii extraordinare”.

Prima carte de succes a fost publicată de Hetzel și se numea ,,Cinci săptămâni în balon’’. Acest roman a fost primul dintr-o serie de peste 60 de romane interesante! Deși majoritatea cărților sunt pentru copii, multe dintre ele  au inspirat oameni de știință. Simon Lake, unul dintre pionierii construcției submarinelor, spunea că a fost serios influențat de cartea ”20.000 de leghe sub mări, publicată în 1870.

Scriitorul și-a petrecut copilăria la Nantes, un oraș din Franța, unde a avut câteva aventuri printre care și îmbarcarea ca mus pe o navă cu destinația India, fiind recuperat de tatăl său la Paimboeuf. Bătut zdravăn de tatăl său, el ar fi promis că nu va mai călători decât cu gândul. Adolescența o petrece la Paris, capitala Franței, unde își continuă studiile. Acolo izbucnesc revolte și apare holera, o boala infecțioasă, iar apoi tânărul Verne este chemat în armată, dar alege să nu urmeze cariera militară. El se căsătorește la vârsta de 28 de ani cu Honorine du Fraysne de Viane și se mută înapoi în Nantes.

De peste o sută de ani, scriitorul Jules Verne rămâne cel mai tradus, editat și citit din România fiind traduse în românește 60 din cele 64 de romane din seria de ,,Călătorii extraordinare”. Prima redare radiofonică românească a unui roman de Jules Verne – ,,Două zeci de mii de leghe sub mări’’- datează din anul 1955, iar prima ecranizare românească a unui roman de Jules Verne -,,Castelul din Carpați’’ datează din anul 1981. Conform unei ipoteze, Jules Verne a vizitat o prietenă din România călătorind pe Dunăre, această călătorie fiind o sursă de inspirație pentru cartea sa ,, Pilotul de pe Dunăre’’.

Eu recomand câteva cărți pe care cred că merită să le citești:

– Douăzeci de mii de leghe sub mări;

– Ocolul Pământului în optzeci de zile;

– Copiii căpitanului Grant;

– Călătorie spre centrul Pământului.

Ne vedem la bibliotecă! 😊

Andrei Rus

Clasa a V-a B

Leave a Reply