Darwin

darwinCharles Darwin a fost un geolog, biolog şi autor englez născut pe data de 12 februarie 1809.
Tatăl său era medic, iar mama era fiica fondatorului celei mai cunoscute fabrici de porţelan din Anglia. Bunicul din partea tatălui era şi el medic şi filosof.
În copilărie, Charles era destul de slab la învăţătură şi avea hobby-uri ciudate precum colecţionarea scoicilor, mineralelor, monedelor şi a sigiliilor poştale. La vârsta de 10 ani, Charles ajunge să cunoască fauna împrejurimilor. Se preocupă de observarea vieţii păsărilor după ce citeşte o carte de ornitologie şi începe să-l intereseze chimia, participând la experienţele efectuate de fratele său mai mare, Erasmus. Continuă să fie pasionat de natură şi devine un vânător pasionat încă de la vârsta de 15 ani, când primeşte de la un unchi o puşcă de vânătoare.
La 16 ani începe facultatea de medicină.
În noiembrie 1831 Henslow l-a propus pe Darwin ca însoţitor al căpitanului Robert FitzRoy la bordul H.M.S. Beagle. Pe 27 decembrie 1831 a început o călătorie care a durat cinci ani. Această călătorie va sta la baza celei mai importante idei pe care a avut-o până acum un om. El şi-a notat minuţios toate observaţiile şi speculaţiile teoretice rezultate din acestea. Cercetarea ştiinţifică amănunţită pe care a efectuat-o asupra speciilor de animale şi a fosilelor a constituit punctul de plecare în scrierea unor cărţi, precum „Originea speciilor” sau „Originea omului”.
HMS Beagle      Lungul traseu al expediţiei a inclus insula Santiago din cadrul Insulelor Capului Verde (16 ianuarie – 8 februarie 1832), insula Fernando de Noronha, coasta sud-americană în portul Bahia şi extremitatea sudică a Ţării de Foc (martie 1832 – aprilie 1834), cu frecvente opriri şi cercetarea amănunţită a unor zone (îndeosebi în Patagonia şi Ţara de Foc).
În cele 57 de luni cât a durat expediţia, Darwin a adunat un vast material geologic, paleontologic, zoologic, botanic, etnografic etc. Observaţiile şi reflecţiile făcute i-au permis nu numai formularea teoriei evoluţioniste, ci şi a altor teorii privind mişcarea scoarţei terestre, formarea recifilor coraligeni şi a insulelor vulcanice.      Această călătorie a avut un impact puternic  asupra lui Charles Darwin atât pe plan ştiintific cât şi pentru sănătatea sa.
În ianuarie 1839 Charles Darwin s-a căsătorit cu verişoara sa primară Emma Wedgwood, o femeie educată, dar foarte religioasă. In 1842 s-au mutat la Down House, locuinţă pe care Darwin o va părăsi rareori până la sfârşitul vieţii. Aici şi-a scris, în 1844, prima schiţă a teoriei sale, care avea 230 de pagini. A încuiat-o în sertar, dar a rugat-o pe Emma să o publice în caz că el va muri prematur.       Era bolnav. Teoriile cu privire la suferinţa sa sunt multe dar nu o fac mai puţin reală. Însă, cea mai mare lovitură pentru Darwin a venit pe 23 aprilie 1851: fiica sa Annie moare la numai 10 ani. Era favorita lui, foarte ataşată de el. Se spune că stăteau deseori împreună în camera de studiu şi probabil că fiica îi moştenea geniul. Darwin şi-a pierdut credinţa după moartea ei.
La 22 noiembrie 1859, “Originea Speciilor” apare pe piaţă. Întregul tiraj de 1250 de exemplare se epuizează încă din prima zi.
Darwin a avut o tinereţe aventuroasă şi o perioadă de maturitate marcată de o extraordinară profunzime a gândirii. Nu a avut un moment de sclipire de tip “Evrika!”, dar a fost sclipitor. Pe 19 aprilie 1882 Charles Darwin a murit. A fost înmormântat în Westminster Abbey şi a avut parte de funeralii de stat. Mormântul său este lângă cel al lui Isaac Newton.
Mult după moartea lui Darwin s-a descoperit că Insulele Galapagos se află la joncţiunea a 3 plăci tectonice. Arhipelagul este în continuă remodelare: insule noi se ridică lent de pe fundul oceanului iar cele vechi migrează spre sud-est. Dacă există un loc pe Pământ unde evoluţia poate fi văzută la lucru, atunci acel loc este acolo. Fără Darwin, Insulele Galapagos ar fi fost un sanctuar natural.
Datorită lui Darwin, sunt un sanctuar al evoluţiei. Fără Insulele Galapagos, Darwin ar fi fost doar  un mare naturalist.

Alexia Ştirb

Leave a Reply