Dispozitive de convingere

Dacă ne gândim care au fost cele mai negre aspecte ale vieţii în Evul Mediu, cu siguranţă am alege medicina primitivă, foametea, bolile incurabile şi igiena. Dar, fără îndoială, niciuna dintre acestea  nu ar egala ingeniozitatea strămoşilor noştri când era vorba despre crearea dispozitivelor de tortură.

Dacă v-am captat curiozitatea, haideţi să descoperim împreună câteva dintre tehnicile şi dispozitivele “de convingere a semenilor” folosite cu câteva sute de ani în urmă.

Pantofii sunt obiecte cât se poate de banale. Uneori jenează piciorul şi provoacă mici suferinţe trecătoare. Aţi auzit însă de pantofii de tortură? Aceşti pantofi erau confecţionaţi din metal, dotaţi cu cu mai mulţi ţepi ataşaţi în interior, în dreptul călcâielor. Victima era încălţată cu ei şi obligată să  treacă  o apă curgătoare sau un lac pe o bârnă mai groasă, călcând pe vârfuri. Deseori, condamnatul, obosit de căderile nenumărate în apă, călca pe călcâie, provocându-şi dureri insuportabile. Această tortură se utiliza pentru a convinge victima să dezvăluie anumite secrete.

Alţii, care refuzau să dea informaţii, sau cei care furau anumite bunuri făceau cunoştinţă cu „fluturele”. Acesta era un dispozitiv  mecanic folosit pentru strivirea treptată a degetelor.

„Sicriul” este un alt dispozitiv de tortură foarte cunoscut în Evul Mediu. Acesta era confecţionat din metal, având forma corpului. Victimele erau aşezate în dispozitivul care era agăţat, de obicei, de copaci. Condamnaţii erau părăsiţi în locul respectiv, unde erau mâncaţi de vii de către fiarele sălbatice.

Imaginaţia unora nu a fost, după cum se vede, întotdeauna benefică semenilor noştri. Pentru a provoca suferinţă se găseau de fiecare dată justificări ce păreau îndreptăţite (măcar în mintea unora).

Mă întreb cum ar fi dacă cei care trag chiulul în timpul programului şcolar ar fi nevoiţi să facă o plimbare cu ghetele de tortură… Eventual până în parc şi înapoi. Sau dacă cei prinşi cu copiatul la teză ar putea „beneficia” de serviciile „fluturelui”…

Avem noroc cu faptul că trăim într-o lume care a renunţat la aceste mijloace de tortură care cred că aveau totuşi o calitate: erau foarte convingătoare.

Daria Răduţiu

Clasa a VI-a B

One Response to “Dispozitive de convingere”

  1. ioana spune:

    tre-sa recunosc ca aveau niste metode foarte convingatoare

Leave a Reply