Evrika!

BICICLETA ŞI ALBINA

            Doi biciclişti se deplasează cu viteză constantă de 10 km/h, unul spre celălalt. În momentul în care ei se află la 20 km unul de celălalt, o albină se desprinde de pe ghidonul unei biciclete şi zboară spre cealaltă bicicletă, o atinge şi se întoarce imediat spre prima bicicletă. Viteza cu care zboară albina este de 25 km/h. Se repetă mereu călătoria dus-întors între cele duoă biciclete, drumurile succesive devin din ce în ce mai scurte. Care a fost distanţa totală parcursă de albină în zbor, din momentul în care bicicletele erau la 20 km depărtare şi până la întâlnirea acestora? (Rezolvarea poate fi simplă sau dificilă, depinzând de abordarea problemei)

CĂLĂTORI SPRE PUNCTELE CARDINALE

            Doi copii stau unul în spatele celuilalt, primul cu faţa spre Nord. Pornesc simultan înainte, cu aceeaşi viteză şi parcurg câte 8 metri în linie dreaptă, apoi schimbă direcţia de deplasare  spre dreapta şi mai parcurg 6 metri fiecare. În acel moment se întorc cu faţa unul spre celălalt. La ce distanţă se află unul faţă de celălalt?

Dacă ai reusit să rezolvi, trimite răspunsul pe adresa de mail afişată la pagina de contact. Vei primi cel puţin felicitări!

Leave a Reply