Fantome şi… fantome

Fantome?  Da, sunt sigură că toți ați auzit de ele. Dar, știați cumva că fantomele sunt doar niște „prizoniere “ prinse cu lanțuri, pe care le trag după ele? Ele sunt uneori considerate suflete sau spirite rămase prizoniere pe Pământ, incapabile să treacă dincolo, în planul spiritual. Un spirit, așa cum și-l închipuie majoritatea oamenilor, reprezintă imaginea unei figure triste, îmbrăcată într-o robă albă. În realitate, o astfel de manifestare evidentă este rară . Se pare că majoritatea fenomenelor apar o singură dată, de obicei în momentul morții, și nu se mai întorc niciodată să bântuie acea casă. Mulți dintre cei care pretind că au văzut o fantomă , afirmă că este o experiență pozitivă și înălțătoare. Ei simt că le e teamă doar atunci când fantoma începe să se materializeze.

Multe fotografii cu fantome s-au dovedit a fi false . Ele erau extrem de populare la sfârșitul secolului al XIX-lea, când fotografia reprezenta o tehnologie cu totul nouă. Cel mai simplu truc  este dubla expunere a două fotografii separate pe același segment de film, imaginile suprapunându-se. Cuvântul “fantomă” vine din limba greacă, de la cuvântul   “phàinesthai” care înseamnă “a apărea” în sensul apariției rapide a unei persoane, animal sau obiect și dispariției la fel de precipitate.

Desigur, nu toți oamenii cred în aceste spirite. Unii spun că trebuie să ai un anumit „ochi” care le poate vedea. Fantomele te sperie sau te pot traumatiza pe viață, după spusele celor care au mărturisit că au văzut câteva spirite la viața lor .

Recent, am citit cartea „Vânătorii de fantome” scrisă de Cornelia Funke. Am aflat o grămadă de lucruri interesante. Ştiați că vânătorii de fantome au un limbaj specializat? Iată câteva abrevieri „traduse” pentru cititori:

AFI= APARIȚIE FANTOMATICĂ DIN ISTORIE

AM = ARĂTARE DE MLAȘTINĂ

CCC= CAPCANĂ CONTACT-COMPRESIE

CDBVF = CLINICĂ PENTRU DECÂNTUIREA VÂNĂTORILOR DE FANTOME

CNENE = CORDON NEGATIV-NEUTRALIZANT

CSF = CAMUFLAJ DE SIMULARE FANTOMATICĂ

CTAFR = CATALOGUL TUTUROR APARIȚIILOR DE FANTOME RAPORTATE

DVFG2 = DIPLOMĂ DE VÂNĂTOR DE FANTOME 2

FAC= FORMATOR DE ARĂTĂRI CEȚOASE

FIS = FANTOMĂ INCREDIBIL DE SCÂRBOASĂ

FMS = FANTOMĂ MEDIU SINISTRĂ

FPG = FANTOMĂ PALIDĂ GELATINOASĂ

FTN = FANTOMĂ CU TOTUL NEPERICULOASĂ

FV = FĂCĂTOR DE VÂRTEJURI… și multe altele, serios chiar sunt multe !

Există fantome periculoase de gradul 1 și fantome mai puțin periculoase. Fiecare fantomă are un criteriu după care poate fi recunoscută. De exemplu, fantoma Hugo, FMS-ul care apare și în cartea scrisă de Cornelia Funke poate scoate sunete care îți fac pielea de găină, secretă bale lipicioase ca de melc şi trece prin ziduri groase de un metru și jumătate. FIS-urile sunt însă mult mai înspăimântătoare…Dar, ca să vă formaţi şi voi o părere, vă invit să citiţi seria Vânătorii de fantome, de Cornelia Funke. Dacă nu vă veţi înspăimânta, vă veţi amuza cu siguranţă!

Oana Oşan

Clasa a VII-a B

Leave a Reply