Drumul spre succes: Ed Sheeran

S-a născut pe 17 februarie 1991 la Halifax in UK și astăzi la vârsta de 28 de ani este cantautorul pe care o lume întreagă îl cunoaște. Dar cum a ajuns să fie cel din ziua de azi? Chiar Ed povestește în cartea autobiografică „A visual Journey” etapele prin care a trecut pentru a ajunge ceea ce este astăzi. El povestește cum, încă mic fiind , părinții lui încurajează la el și la fratele lui creativitatea exprimată prin activități de desen sau muzică în detrimentul televizorului sau a gadget-urilor moderne. Ed își dezvoltă astfel calitățile muzicale, iar unii dintre cai care l-au inflențat primii în domeniul muzical au fost Eminem, Van Morrison, Elton John și The Beatles.

Corul bisericii apoi corul școlii sunt locurile unde Ed învață să cânte, iar punctul de cotitură este cel în care, după un concert, îl întâlnește pe Damien Rice pentru a carui albun Sheeran dezvoltă o adevărată obsesie. Școala devine pentru el mai puțin interesantă ca muzica și chitara.

Majoritatea cântecelor pe care le scria pe atunci erau influențate de stilul idolului său, Damien Rice. A mers în Dublin la un concert al artistului. Era unul mai restrâns, pentru doar 200 de persoane, dar cum nu multă lume aflase încă, a reușit să ia bilete. După concert, l-a întîlnit pe Damien Rice într-un bar de lângă locul în care fusese ținut concertul. În anul 2004, la 13 ani, Ed a compus  primul album: Spinning man. Din economiile lui, și-a făcut 1000 de cópii, din care a reușit să vândă însă doar 15. Restul cópiilor le-a păstrat și le are și în ziua de azi. Deși primele cântece pe care le-a compus nu erau așa grozave, tatăl său l-a încurajat permanent, ascunzându-i reacțiile negative ale oamenilor care îl criticau. Însă, după câtva timp de exercițiu și experiențe, a început să vină cu cântece mai bune. Odată, a trimis prin e-mail un cântec compus de el trupei Nizlopi, fiind un mare fan. Cântecul se numea Two blokes and a Double Bass. Luke, unul dintre membri, i-a scris înapoi spunând că este un cântec foarte bun. După câteva luni, Luke și John din Nizlopi i-au scris lui Ed pentru a-l invita într-un turneu cu ei, pentru că aveau nevoie de cineva care să cânte la chitară. Bineînțeles, Ed a acceptat, deși era în timpul școlii. Astfel, din 2006 până în 2007 a fost în turneu cu ei. Ed a învățat multe lucruri pe parcursul acestui turneu: cum să își prezinte spectacolele, cum să se descurce cu oamenii, cum să cânte și cum să scrie cântece. Luke și John erau foarte amabili cu toată lumea și au fost un model pentru Ed. În toamna lui 2007, un impresar i-a scris lui Ed că îi place cântecul său, You break me. I-a oferit lecții de scris cântece. Ed a acceptat. Astfel, la 16 ani, Ed s-a mutat la Londra. Lecțiile le-a făcut cu Gordon Mills Jr. A scris cu el, printre altele, și This, care apare în albumul +. Seara, dădea spectacole, iar ziua, mergea la lecții. În vara anului 2006, când a terminat cursurile, a trebuit să renunțe la apartamentul închiriat și a început să doarmă pe la cunoștințe. Știa unde poate dormi într-un pat la o anumită oră și unde poate sta pe o canapea la altă oră. În primul an de la mutarea sa în Londra, a dat în jur de 300 de spectacole. În 2009, Ed a început să colaboreze cu Jake Gosling. Se înțelegeau foarte bine,iar cântecele pe care Ed le înregistra cu Jake sunau foarte bine. De asemenea, Jake îl găzduia pe Ed la el acasă, iar în cele din urmă, Ed a ajuns să fie naș pentru unul dintre copiii săi. Jake i-a făcut cunoștință lui Ed cu Amy Wedge, o cântăreață/compozitoare, la fel ca el. Împreună au scris cântecele din albumul Songs I Wrote with Amy.

În data de 3 Iulie 2019, la National Arena, va avea loc primul concert al lui Ed Sheeran în Romania, concert care face parte dintr-un lung șir de concerte internaționale care-l face pe cântareț să spună despre el că a ajuns să-și trăiască visul.

 

Marius Miheț

Clasa a VII-a A

Leave a Reply