Lupul

Din punct de vedere zoologic, lupul  este un animal răspândit în aproape toate ţările lumii.   Acesta este un animal carnivor, care face parte din regnul animalia şi din clasa mamalia,   adică mamifer. Câteva caracteristici ale sale sunt rapiditatea, forţa şi poate chiar cruzimea, în cazul în care este nevoit să se poarte astfel. Lupii sunt clasificaţi în mai multe categorii: lupul cenuşiu, lupul arctic, lupul mexican, lupul roşu, lupul canadian şi lupul etiopian. Lupul mexican este o specie de lup care a dispărut de curând.

În mitologie, lupul este un personaj important. Capul de lup era stindardul  de luptă al dacilor. Ei nu aveau un cuvânt care să denumească bătălia, fapt pentru care au adoptat denumirea acesteia de la cuvântul „lup”

În legenda întemeierii Romei, o lupoaicăeste cea i-a crescut pe cei doi copii, Romulus şi Remus, devenind astfel o “ mamă” a cetăţii eterne.

În vechea mitologie românească, lupul participa (în mod indirect) la viaţa oamenilor. La naştere, copiii slabi primeau numele de lup pentru a prelua din puterea acestora.

Lupul avea chiar patru zile închinate lui, toate în luna noiembrie. În data de 30 noiembrie, la sărbătoarea Sfântului Andrei, oamenii stăteau noaptea afară pentru a-şi apăra curţile de vârcolaci şi strigoi. Romanii credeau că apariţia vârcolacilor se datora mânierii zeului lup.

Trecând la literatură, iată ce descoperim: unul  dintre cele mai cunoscute texte literare în care apare un lup este povestea Scufiţa Roşie.  Acest text este unul „copilăresc” în care lupul este personajul negativ. Caracteristicile, din text, ale lupului nu sunt tocmai cele reale. El este reprezentat ca fiind viclean dar în niciun caz nu crud sau feroce.

Un alt text – de data aceasta un roman – în care apare un lup este Colţ Alb. Jack London l-a “transformat” pe Colţ Alb dintr-un lup într-un câine care „îşi făcea datoria” fiind un prieten al omului. Colţ Alb, crescut în sălbăticie, ajunge până la urmă în casa unui englez trecând peste multe obstacole. De această, dată lupul  este tocmai personajul principal (şi pozitiv în acelaşi timp).

În mijlocul lupilor, povestirea scrisă de Vasile Voiculescu este un text epic în care este vorba de un om numit „Luparul” care nu numai că se putea înţelege cu lupii ci, incredibil, îi putea şi stăpâni. Naratorul povesteşte textul ca fiind un vis, dar într-o întâmplare din text el cade dintr-un copac este salvat de Lupar şi se răneşte. El simte a doua zi rănile, fapt pe care autorul l-a sugerat ca fiind puterea unor oameni de a se transforma în lup. Acest fenomen neobişnuit – metamorfozarea omului în lup – se numeşte licantropie şi se pare că l-a inspirat şi pe Vasile Voilculescu.

omul-lupFrăţia lupilor de Paver Michelle este un roman în care lupul este reprezentat ca fiind un demon care ucidea oamenii unui oraş, devenind din ce în ce mai puternic după fiecare victimă. Torak, cel al cărui tată a fost ucis de acest demon malefic, împreună cu un pui de lup, pornesc la salvarea clanurilor ameninţate de demon şi împlinesc profeţia.

Cea de-a şaptea artă nu ignoră nici ea lupul: apărut în anul  2010, The Wolfman este un film care se inspiră şi el din licantropie, văzută ca o stare de nebunie în care omul se imaginează a fi lup. Această teorie era crezută în totalitate de unii oameni care o luau ca pe un ritual sacru închinat zeilor. Thrillerul lui Jhonston preia această idee şi îl transformă la propriu pe Lawrence ( The Wolfman – Benicio del Toro) într-un lup înfricoşător. Lawrence se întoarce la casa părintească pentru a se împăca cu tatăl său. Aici se îndrăgosteşte însă de Gwen, care era patroana unui magazin de vechituri din acel oraş. Aceasta îi dăruieşte lui Lawrence un baston cu măciulia în formă de cap de lup. Când băiatul o salveză pe Gwen de un lup, acesta este muşcat şi datorită acestui lucru se transformă în vârcolac. Lawrence încearcă să scape de acest blestem, dar nu reuşeşte, lucru care îi face pe oamenii de acolo să înceapă să vâneze bestia în ciuda încercărilor disperate ale lei Gwen de a-i opri. Filmul a fost nominalizat ca fiind unul dintre cele mai bune filme realizate vreodată pe această temă.

O emisiune realizată de National Geographic ne arată că lupul poate trăi împreună cu oamenii (sau că omul poate trăi precum un lup). În emisiunea intitulată Un om printre lupi, o mulţime de lupi trăiesc împreună cu un om, iar acesta se poartă la fel ca ei. Interesant este faptul că lupii nu fac nicio diferenţă faţă de omul dintre ei, fapt pentru care nu-l atacă pe acesta.

Aşadar, lupi sunt nişte animale cu adevărat interesante, care au fost „explorate” de oameni din toate punctele de vedere şi sunt de asemenea „populari”, ei fiind implicaţi în legende încă de la începuturile timpurilor.

Bogdan Hanc

Clasa aVII-a A

Leave a Reply