Notre-Dame

Notre-Dame de Paris  (în limba română “Doamna Noastră”) este una dintre cele mai cunoscute catedrale gotice din lume, având peste 13 milioane de vizitatori anual. Ea a fost construită între anii 1163 si 1345, bazele temeliei fiind puse de Papa Alexandru al III-lea,  în cinstea Sfintei Fecioare. Catedrala Notre-Dame este impresionantă datorită felului în care a fost decorată,  datorită basoreliefurilor şi a faţadei, a mărimii (140 de metri lungime, 45 de metri lăţime şi 35 de înălţime) şi, nu în ultimul rând, datorită rozetelor care filtrează lumina, astfel încât catedrala Notre-Dame este cea mai întunecată catedrală gotică din lume. La această catedrală au lucrat mai multe generaţii de muncitori, timp de 170 de ani pentru a realiza proiectul Episcopului Maurice de Sully.  În timpul Revoluţiei Franceze,  catedrala a fost deteriorată însă a fost ulterior restaurată intre anii 1841 si 1864 de arhitecţii francezi Jean-Baptiste-Antoine Lassus si Eugene Viollet-le-Duc.

Această catedrală este subiectul unei cărţi celebre  intitulate  “Notre-Dame de Paris” (cine s-ar fi gândit….), carte al cărei autor este Victor Hugo, scriitor francez, faimos datorită romanelor sale, ”Mizerabilii” şi “Notre-Dame de Paris”. Victor Hugo a fost  dramaturg,  poet, romancier, iar uneori pictor. El a trăit între anii 1802 şi 1885,  a fost senator al Parisului, membru al Academiei Franceze şi pair al Franţei.

Cartea îi are ca personaje principale pe Quasimodo, clopotarul de la Notre-Dame, un cocoşat slut, de asemenea o legendă a catedralei, şi pe Esmeralda, o dansatoare ţigancă. Romanul are ca loc de desfăşurare a acţiunii  oraşul Paris, în centrul acestuia aflându-se catedrala.

Personajele secundare sunt: Pierre Gringoire (soţul Esmeraldei), Claude Frollo (arhidiaconul catedralei), Jean Frollo (fratele arhidiaconului), Pustnica (mama Esmeraldei) şi căpitanul Phoebus (bărbatul de care s-a îndrăgostit Esmeralda). Acţiunea se petrece în anul 1482, când un calugăr (Claude Frollo), se îndrăgosteşte de o dansatoare care îşi face meseria în fata catedralei, încălcându-şi jurămintele. El încearcă să o cucerească, dar nu reuşeşte pentru că Esmeralda este îndrăgostită de Phoebus  (care este logodit şi are de ales între două femei) şi o dă pe mâna poliţiei. Quasimodo o salvează şi o adăposteşte în catedrală, dar ţiganca este trădată şi este spânzurată, nu cu mult după ce şi-a găsit mama pierdută. După ce a aflat ce-a făcut arhidiaconul, Quasimodo l-a ucis, lăsându-l să cadă  din vârful catedralei…

În decursul a 100 de ani, au avut loc mai multe ecranizări bazate pe opera lui Hugo,  cea mai cunoscută fiind “Notre-Dame de Paris”, cu Anthony Quinn în rolul cocoşatului.  De asemenea, catedrala şi romanul lui Victor Hugo au fost punctul de plecare pentru numeroase creaţii plastice şi muzicale ce continuă să încânte spectatori din lumea întreagă.

Ştefan Pleşoianu

clasa a VII-a A


Notre-Dame de Paris spectacol muzical franco-canadian prezentat pentru prima dată la 16 septembrie 1998 la Paris.
Muzica: Riccardo Cocciante , versurile: Luc Plamondon.

Desen animat realizat în studiourile Walt Disney.

4 Responses to “Notre-Dame”

  1. Daria Radutiu spune:

    Dupa ce am citit acest articol sunt foarte curioasa in privinta cartii si chiar as dori sa o citesc!

  2. Daria Radutiu spune:

    Bine lucrat!

  3. Mara Avramescu spune:

    De mult mi-am dorit sa merg in Franta, iar aceasta carte, pe langa faptul ca pare interesanta, probabil ma va introduce putin in aceasta tara. Oricum, articolul e foarte interesant. Bravo !! 😀

  4. Floryna spune:

    Notre-Dame de Paris e cel mai frumos roman de dragoste pe care l-am citit, chiar mai frumos decat Romeo si julieta….vi-l recomand cu mult drag…

Leave a Reply