Suntem duși cu zăhărelul?

Zahărul este un produs de origine vegetală, fiind obținut fie din trestie fie din sfeclă de zahăr. El este compus din zaharoză. La început, oamenii mestecau trestia de zahăr brută, pentru gustul său dulce. Primele culturi de trestie au apărut în nord-estul Indiei, cu mii de ani înainte de Hristos. Indienii au descoperit modalitatea de cristalizare a zahărului încă din timpul dinastiei Gupta, către anii 350 după Hristos. Pe Insula Noua Guinee, oamenii culegeau trestia și o mâncau crudă. La ceremoniile religioase, preoții sorbeau apă cu zahăr din coji de nucă de cocos, băutură înlocuită între timp la ceremoniile sacre cu doze de coca-cola. În 1493, când Cristofor Columb a plecat în a doua sa călătorie în Lumea Nouă, a adus cu el și trestie de zahăr. Astfel a început era producției la scară largă a zahărului.

Insulele din Caraibe erau sursa principală de trestie de zahăr pentru Europa și America. În timp, creșterea și diversificarea producției a  dus la consum în masă, copii grași, părinți obezi, bărbați în treninguri XXL care se deplasează cu mașinuțe electrice și multe boli cum ar fi diabetul. Bomboanele sunt excelente, mai ales pentru americani, care au cheltuit 32 de miliarde de dolari pe dulciuri în 2011; consumul pe cap de locuitor a fost de aproximativ 11 kilograme!          Știați că un dentist a fost inventatorul aparatului de vată de zahăr? Vata de zahăr este un produs obișnuit la bâlciuri, numit fiind numit și „mătasea zânei”. Dacă zahărul este atât de dăunător pentru noi, atunci de ce râvnim la el? Răspunsul scurt este că o doză de zahăr ajuns în sânge stimulează în creier aceeași centri ai plăcerii care reacționează, de exemplu, și la heroină și cocaină. Toate alimentele gustoase fac asta într-o anumită măsură – de aceea sunt gustoase! Zahărul este folosit în alimentație pentru a îndulci mâncărurile și băuturile, dar și drept conservant. Acesta are un conținut mare de zaharoză care îi conferă un gust dulce și pronunțat. Se găsește atât în produsele naturale: fructe, legume, lactate, cereale, cât și în produse procesate sub formă de zahăr adăugat. Este adevărat că fructoza se găsește în mod natural în fructe, deci acest sirop ar trebui teoretic sa fie sănătos, însă fructele au în general o concentrație de fructoză de până la 10% în funcție de tipul de fruct, astfel încât concentrația de fructoză a siropului este de 5 ori mai mare decât a celor mai dulci fructe. În limba română, conform DEX, expresia ”a duce cu zăhărelul” înseamnă ”a înșela ademenind cu promisiuni”. Oare asta ne face zahărul atunci când ne ademenește din ciocolată și bomboane?

Sofia-Maia Băl

Clasa a V-a B

Leave a Reply