Emil Racoviță
Emil Racoviță s-a născut pe data de 15 noiembrie 1868 in localitatea Iași.A fost un biolog și speolog român,considerat de multi fondatorul biospeologiei (știința care studiază faunele subterane si viețuitoarele care trăiesc in aceste medii). Biologul Racoviță și-a petrecut copilăria în satul Șurănești din Vaslui. Acesta și-a început studiile în Iași, fiind elevul lui Ion Creanga și pe mai târziu al lui Grigore Cobălcescu.După dorința tatălui său, își începe studiile la Facultatea de Drept din Paris în paralel cu Scoala de antropologie.După terminarea studiilor, se înscrie la Facultatea de Științe tot din Paris. La vârsta de 25 de ani este ales membru al Societații zoologice din Franța.În 1897 participă in expediția antartică belgiană,la bordul navei Belgica condusă de Adrien de Gerlanche.Expediția a avut un caracter internațional,participând mai mulți cercetatori din toate țăriile.Printre aceștia se numără și Ronald Amundsen, Antoine Dobrowolski și Henryk Arctowski.
Emil Racoviță,din expedițiile sale, a procurat mai mult de 3000 de exemplare din flora și fauna regiuniilor subterane. La întoarcerea din expediția sa pe nava Belgica, a publicat o lucrare importantă depre Cetacee, axându-se în special pe balene. În anul 1907, a publicat ” Essai sur les problemes biospeologiques”, prima lucrare importantă dedicată biospeologiei. Apoi a întemeiat un program internațional numit “Biospeologica” în urma căruia a studiat fauna la nivelul peșteriilor. În anul 1920 înfințeaza la Cluj primul institut speologic.
Lucrări importante în decursul vieții sale: „Essai sur les problemes biospeologiques” (1907); Cétacés. Voyage du S. Y. Belgica en 1897-1899. Résultats scientifiques. Zoologie. J. E. Buschmann, Anvers, 1903; Énumération des grottes visitées, seriile 1-7. Archives de Zoologie expérimentale et générale, Paris, 1907-1929 (în colaborare cu R. Jeannel); Speologia. O știință nouă a străvechilor taine subpământești. Astra, Secția Științelor naturale, Biblioteca populară, Cluj, 1927; Evoluția și problemele ei (1929)
Emil Racoviță se stinge în anul 1947 la Cluj. În memoria lui, o școală de prestigiu din Cluj-Napoca îi poartă numele.
Dragoș Pop
VIII B