Jurnal de lectură

Monştrii şi personajele din basme şi legende populează o planetă aflată la ani lumină faţă de Pământ, convieţuind după bunul plac al unei vrăjitoare care hotărăşte ce şi cum… Sună a Terry Pratchett, nu-i aşa? Ei bine, e Radu Pavel Gheo, care a reuşit să scrie unul dintre cele mai bune şi captivante romane science-fiction (citite de mine…). O echipă de astronauţi ajung pe planeta cu pricina şi o denumesc Fairia. După ceva vreme în care se aleg cu un nou tovarăş (Brave Soul)  îşi dau seama că pentru a suprevieţui trebuie să renunţe la legile după care se desfăşoară viaţa pe Pământ.Doar atât vă spun. Dacă vi se pare interesantă, faceţi rost de ea cât mai repede. Oricum v-o recomand tuturor cu plăcere!

V-aţi pus vreodată întrebarea: „cum ar fi dacă oamenii nu ar mai citi”? Dacă televizorul ar lua locul cărţii, cum ar arăta lumea? Cineva şi-a pus această întrebare, iar răspunsul l-a pus pe gânduri. Acel „cineva” se numeşte Ray Bradbury, autorul cărţii Fahrenheit 451. El şi-a închipuit o societate americană futuristă în care cărţile sunt interzise, pompierii având rolul de a le da foc şi de a-i aresta pe proprietarii lor. În acea societate, televizorul reprezintă singura distracţie, devenind un membru al familiei. Guy Montag, personajul principal, un pompier, îşi dă seama cât de mult omenirea duce lipsa cărţilor şi încearcă să readucă totul la normal.Această carte are scopul de ne arăta partea urâtă şi dăunătoare a televizorului. Mi-a făcut plăcere să o citesc şi v-o recomand cu drag!

Dragii mei, ţin neapărat sa vă fac cunoştinţă cu scriitorul meu preferat: John Steinbeck. Acesta este autorul cărţii Fructele mâniei. Tristă şi înţeleaptă, cartea este bazată pe realitatea secolului al XIX-lea, secol în care oamenii  erau obligaţi de către băncile la care aveau datorii să-şi părăsească definitiv casele şi pământurile în căutarea de slujbe pentru a putea să îşi hrănească familiile. Aceasta a fost, în Statele Unite, perioada Marii Depresii. Tom Joad şi familia sa traversează această perioadă nefastă şi, la fel ca şi în cazul altor familii, se văd nevoiţi să plece pentru a putea câştiga un ban. Detaliile o să le puteţi afla citind şi voi această carte. Şi, pentru că tot veni vorba, dintre romanele lui John Steinbeck mie mi-au mai plăcut şi La răsărit de Eden, Şoareci şi oameni, Iarna vrajbei noastre, Perla şi, nu în ultimul rand, Cartierul Tortilla. TREBUIE să le citiţi!

Ştefan Pleşoianu

Clasa a VIII-a A

Leave a Reply