Fotografia

S-a întrebat cineva vreodată cum este posibil să realizăm o fotografie? Ei bine, eu am făcut-o și astfel am descoperit că, pentru a putea face o fotografie bună, a fost nevoie de multe încercări. Pentru început trebuie să înțelegem ce este fotografia. Termenul “fotografie” provine din limba greacă și este format din doi termeni, „photos” care înseamnă lumină și „graphein” care înseamnă a desena. Din acești doi termeni cercetătorii au dat fotografiei o semnificație: fotografia este tehnica prin care poți crea imagini sub acțiunea luminii.

Primul om care a încercat să realizeze un aparat de fotografiat a fost Leonardo da Vinci. El adescoperit că pentru a proiecta o imagine este suficient un mic orificiu prin care să treaca lumina. Cu cât este mai mic orificiul, cu atat imaginea va fi mai clară. Acest principiu a fost descoperit în secolul al XVII-lea. Apoi, francezul Joseph Nicéphore Niepce, preluând ideea lui da Vinci a realizat o fotografie a grădinii sale în opt ore. Deși rezultatul nu a fost prea clar, această fotografie a fost un pas mare pentru cercetarea în domeniul fotografiei. În anul 1829 Joseph moare, iar invenția sa a fost preluată de Jacques Mandé Daguerre care a prezentat pentru prima dată aparatul de fotografiat, pe care el l-a numit „daghereotip”, în anul 1839. Atunci invenția a fost preluată de statul francez. În anul 1844, George Eastman reușește să realizeze un aparat de fotografiat portabil reducând greutatea acestuia. Încă de la începutul apariției aparatului de fotografiat, ideea de fotografie color a fost foarte greu de realizat. Acest vis a devenit adevărat cu ajutorul fizicianul  James Clerk Maxwell, în anul 1861.

Fotografia este o artă care are în compoziția sa matematica. Ne place sau nu, în fotografie sunt folosite multe reguli matematice. Cu toții am auzit de numărul de aur, secțiunea de aur, puncte și linii de forță etc. În fotografie se folosesc aceste reguli pe care le numim reguli de compoziție. Aceste reguli nu trebuie privite ca absoulte, de neîncălcat. Ele trebuie privite ca o sugestie și atunci când sunt încălcate din propria dorință, fotografia realizată are rolul de a transmite o anumită trăire. Au fost artiști care au ignorat aceste reguli, cum ar fi marele fotograf american Ansel Adams sau mari oameni de știință care erau obsedați de a aplica aceste reguli perfect, un exemplu fiind însuși Leonardo da Vinci, cel care a fost obsedat toată viața sa de aceste proporții considerându-le divine. Fibonacci, considerat un geniu al Evului Mediu, a determinat un șir de numere, cunoscut sub numele de șirul lui Fibonacci. Acest șir este 0, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55… ș.a.m.d. Regula acestui șir este că fiecare număr împărțit la predecesorul său rezultă un număr apropiat de 1,6180333… care este numit numărul de aur. Toate proporțiile din natură sunt legate de acest număr, chiar dacă natura nu are nicio idee despre numărul de aur sau Fibonacci. S-a demonstrat că, respectând acest număr, fotografiile vor avea un impact mult mai mare asupra privitorilor.

Din trecut trecem direct la tehnicile photoshop care permit oricărui om fotgrafiat să scape de unele imperfecțiuni nedorite ale corpului. Acest lucru este posibil datorită tehnicii digitale.

Până în prezent arta fotografiei a evoluat permanent și a devenit o pasiune a multor oameni.

În final, iată câteva păreri interesante despre fotografie ale unui mare fotograf american, Ansel Adams:

 

„Fotografia nu este un accident, este un concept”

“Scopul fotografiei nu este de a schimba subiectul, ci ca subiectul să îl schimbe pe fotograf.”

“Nu faci o fotografie, o creezi!”

“Când cuvintele devin neclare, ar trebui să mă concentrez pe fotografie. Când imaginile sunt neadecvate, ar trebui să mă mulțumesc cu liniștea.”

“Nu camera fotografică este esența, ci fotograful din spatele ei.”

“Nu fotografiezi o imagine. Doar ceri, în tăcere, să o împrumuți.”

“Fotografia aduce ordine în haos.”

                                                                      Irina Mucea

Clasa a VII-a A

Leave a Reply