Hanuka

Cuvântul în sine înseamnă rededicare, inaugurare și apare în limba română ca Hanuka, Hanukah, Hanukkah, Chanuka sau Chanukah.Hanuka este Sărbătorea Inaugurării, şi sărbătoreşte rededicarea Templului din Ierusalim în urma victoriei revoltei conduse de fraţii Macabei contra monarhiei Siriei, care dorea distrugerea religiei evreiești. Hanuka mai poartă numele de Sărbătoarea luminii fiindcă reprezintă momentul în care lumina a învins întunericul, iar dreptatea a învins nedreptatea.

De sărbătoarea evreiască Hanuka, timp de opt zile, evreii din întreaga lume aprind lumânări pe candelabrul tradițional, numit Hanukie.  Lampa se aprinde o dată cu lăsarea nopții, cu excepția zilei de Sabat, când luminițele de Hanuka se aprind înaintea celor de Sabat, cu circa jumătate de ceas înainte de asfințit. Luminile trebuie să ardă cel puțin 30 de minute și să fie amplasate într-un loc foarte vizibil. Ele pot continua să ardă în noapte oricât de târziu. Obiceiul este de a aprinde o singură lumină în prima seară, două în a doua seara, trei în a treia seară etc. de la stânga la dreapta, până când, în a opta seară, toate luminițele sunt aprinse. După o altă tradiție, luminile se aprind în ordine descrescătoare. O lumânare ajutătoare se folosește pentru aprinderea celorlalte opt. În fiecare seară, odată cu aprinderea unei lumânări, se rostesc câte două sau trei binecuvântări tradiţionale.

Alimentele specifce acestei sărbători sunt în special cele gătite în ulei, tortul de cartofi, gogoşile sau latchele.

Sărbătoarea e una celebrată în familie, dar lumânările specifice sunt aprinse şi la locul de muncă, Hanuka nefiind o sărbătoare care interzice munca pe durata desfăşurării sale.

Datele când cade această sărbătoare sunt determinate după calendarul biblic. Anul trecut, Hanuka a început în seara de 16 decembrie.

Alexia Știrb

clasa a VII-a A

 

 

Leave a Reply