Noua gaură neagră
NASA a anunţat recent că a descoperit existenţa unei găuri negre foarte „tinere” într-o galaxie apropiată. Potrivit cercetătorilor, gaura neagră este o rămăşiţă a supernovei (SN 1979C) care a explodat. Ea este situată în galaxia M100, la aproximativ 50 de milioane de ani lumină de Pământ (deci, foarte departe, dar …. mai aproape decât altele).
Observatorul Chandra, satelitul Swift al NASA, Agenţia Spaţială Europeană a XMM-Newton şi observatorul german ROSAT au dezvăluit că au observat o sursă luminoasă a razelor X, care a rămas constantă în timpul de observare 1995-2007. Acest lucru le-a sugerat cercetătorilor că este vorba despre o gaură neagră, una foarte tânără care este alimentată de materia atrasă în interior de la supernovă. Oamenii de ştiinţă spun că această gaură neagră înghite foarte multă materie cosmică şi se încălzeşte, fiind astfel foarte luminoasă. Ei au subliniat însă că nu pot determina vârsta exactă a acestei găuri negre, dar presupun că are aproximativ 30 de ani. Cercetătorii au explicat că nu pot urmări cu exactitate cum se formează o astfel de gaură neagră pentru că au nevoie de zeci de ani de observare a razelor X.
„Dacă interpretarea noastră este corectă, este cel mai apropiat exemplu în care a fost observată naşterea unei găuri negre”, a declarat Daniel Patnaude de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică din Cambridge, Massachusetts, cel care a condus studiul. Gaura neagră îi ajută pe cercetători să înţeleagă mai bine cum explodează stelele care lasă în urma lor astfel de găuri negre, care dintre ele creeaza astfel de fenomene sau câte astfel de corpuri există în galaxia noastră. Oamenii de stiinţă cred că supernova SN 1979C fost descoperită pentru prima dată de un astronom amator în 1979 şi a fost formată atunci când o stea de aproximativ 20 de ori mai mare decât Soarele s-a prăbuşit.
Mai multe găuri negre au fost descoperite în universul îndepărtat sub forma exploziilor, majoritatea fiind detectate în urma erupţiilor de raze gama cosmice (GRB). Cercetătorii susţin însă că SN 1979C este diferită, pentru că este mult mai aproape.”A fost un anumit tip de supernovă care a explodat. Steaua a aruncat unele părţi din ea, dar nu pe toate cele bogate în hidrogen, aşa că este puţin probabil să fi fost asociată cu o explozie de raze gama (GRB). Supernovele au fost uneori asociate cu raze gama, dar numai în cazul în care steaua a explodat şi a pierdut complet hidrogenul”, au declarat cercetătorii.
Daria Felecan
clasa aVII -a A
frumos si interesant
OAU!
super !! =)