”Optimistă, simpatică și loială”

Interviu cu doamna profesoară de geografie Iulia Iclezan

Reporter: Doamna profesoară, ne-ați putea dezvălui câteva date personale, cum ar fi: data și locul nașterii, liceul sau facultatea pe care le-ați terminat?

VIP: M-am născut pe data de 18 iulie 1977, în localitatea Câmpia Turzii și am terminat facultatea de geografie din Cluj-Napoca.

Rep.: V-a plăcut dintotdeauna meseria de profesor de geografie, sau v-ați dat seama că vreți să deveniți profesoara în timpul liceului?

VIP: Prima data am vrut să devin învățătoare, dar am considerat că nu sunt destul de talentată la muzica și desen, așa că am renunțat.  Copiii mi-au plăcut mereu. Prima slujbă, plătită în înghețată Polar și prăjitură, a fost în clasa a patra, când am avut grijă de o fetiță.

Rep.: De ce ați ales geografia?

VIP: Am ales această disciplină, deoarece cuprinde lucruri interesante, incitante și diverse.

Rep.: Aveți o parte preferată a geografiei?

VIP: Imi place în special geografia fizică, unde procesele și fenomenele sunt strâns legate între ele.

Rep.: Copiii pot fi dificili?

VIP: Indiferent de mediul din care provin, elevii care frecventează școala pot fi îndrumați și educați. Fiecare copil are anumite calități, care pot fi dezvoltate, astfel încât să-și găsească profesia potrivită și să devină OAMENI bine integrați în societate.

Rep.: V-ați gândit la o altă profesie, în afară de profesoară? Regretați alegerea făcută?

VIP: Niciodată nu m-am gândit la o alta profesie. După ce am terminat facultatea, m-am angajat ca profesoară și nu regret alegerea făcută. Totuși, aș putea munci și în alt domeniu, pentru a putea să mă întrețin și să-mi ajut familia.

Rep.: Știm deja că dumneavoastră organizați majoritatea excursiilor. E greu să alegeți locațiile pentru acestea sau țineți cont de anumite lucruri?

VIP: Pentru alegerea locațiilor trebuie urmărite mai multe aspecte legate de mijlocul de transport ales, locul în care urmează să ne cazăm, dar bineînțeles, în primul rând, de obiectivele turistice care trebuie să fie inedite și diverse pentru a evita monotomia și pentru a stimula interesul elevilor.

Rep.: În calitate de fostă elevă, cum vi se pare școala și generația de azi?

VIP: Elevii din prezent sunt tot copii, dar în comparație cu mine au crescut în alte condiții (naturale, sociale și economice). Eu, până la vârsta de șapte ani, am stat la bunici, fără televizor, calculator și doar un singur magazin alimentar cu produse puține. Când am început școala, am revenit în oraș și, după terminarea orelor de curs și pregătirea temelor, petreceam mult timp jucându-mă cu prietenii în aer liber sau citind. În prezent, cred că cei mai mulți elevi preferă să-și petreacă timpul liber acasă, la calculator, televizor, telefon și mai puțin timp pentru o socializare reală cu prietenii. Însă, sunt și elevi care în timpul liber citesc, practică diferite sporturi și participă la diferite activități extrașcolare.

Rep.: Vă puteți descrie în trei cuvinte?

VIP: Optimistă, simpatică și loială.

Rep.: Ne puteți enumera hobby-urile dumneavoastră?

VIP: Hobby-urile mele sunt drumețiile, lectura și sportul în aer liber.

Rep.: Aveți vreo culoare preferată?

VIP: Dacă mă gândesc bine, culoarea care îmi place cel mai mult este verdele marin, deoarece mi-a plăcut mereu culoarea algelor.

Rep.: Ce părere aveți despre animalele de companie? Aveți și dumneavoastră unul?

VIP: Iubesc animalele, dar fiindcă locuiesc la bloc, am grijă doar de Frogy, broscuța țestoasă a fiului meu. Însă, am grijă ca părinților mei, care locuiesc la casă să nu le lipsească din curte pisica și cățelul.

Rep.: Ce gen de muzică ascultați? Aveți o trupă sau un solist preferat?

VIP: Genul de muzica pe care îl ascult depinde de starea mea de spirit, dar, în general, prefer muzica mai veche, de cele mai multe ori, rock-ul.  Trupa mea preferată este Scorpions.

Rep.: Ce film le-ați recomanda elevilor?

VIP: Un film recomandat de mine ar fi “La Vita e Bella”, regizat de Roberto Benigni.

Rep: Ca profesoară de geografie, citiți mult? Ce le-ați recomanda elevilor?

VIP: Da, citesc destul de mult. De obicei citesc seara când fiul meu urmărește la TV desenele sale preferate, la sfârșitul săptămânii și în vacanțe. O carte care mi-a plăcut mult este “Colț Alb” , scrisă de Jack London și seria “Cireșarii”, scrisă de Constantin Chiriță.

Rep.: De ce ați ales sa predați tocmai la această școală?

VIP: Dupa terminarea facultății, am profesat la școala “Mihai Viteazul” și la Clubul Copiilor din Câmpia Turzii. După ce m-am căsătorit, m-am mutat în Turda și m-am transferat la această școală.

Rep.: Care este orașul dumneavoastră preferat? Ați locui acolo pentru restul vieții?

VIP: Orașul meu preferat a fost mereu Cluj-Napoca și da, aș locui acolo mereu.

Rep.: Unde vă vedeți peste 20 de ani?

VIP: Peste 20 de ani eu mă văd, în cursul săptămânii, predând la școală, iar la sfârșit de săptămână la munte, într-o căsuță mică, înconjurată de flori și mulți copaci.

Rep.: Le-ați recomanda ceva actualilor elevi? Poate un sfat?

VIP: Îi sfătuiesc să învețe pentru a obține profesia dorită, să se bucure de fiecare clipă, să fie perseverenți și să aibă încredere în forțele proprii.

Interviu realizat de Andreea Bulgăr și Maria Stoica

Clasa a VII-a B

Leave a Reply