#Selfie
Trebuie să-o recunoaştem: cu toţii suntem nesiguri atunci când vine vorba de selfie-uri. Eu, spre exemplu, cred că este în regulă să faci o astfel de poză şi nu judec persoanele care o fac fiindcă sunt una dintre ele. Însă, există o mare parte a populaţiei planetei care crede că este greşit să faci selfie-uri. Ei bine, nu ştim cine are dreptate, dar un lucru este sigur: acest trend acaparează site-urile de socializare şi, în acelaşi timp, lumea. Pentru început cred că ar fi bine dacă am afla ce este cu adevărat un selfie. Prin definiţie: sélfie (pron. sél-fi) s. n., pl. selfie-uri, autoportret fotografic digital realizat în vederea distribuirii pe rețelele de socializare. din engl. selfie. Se pare că acest concept datează din anul 1839 şi a fost realizat de un chimist Robert Cornelius. Fotografia a fost numită „ prima fotografie făcută în lumină” şi a fost prima fotografie făcută unei persoane vreodată. Primul selfie făcut de un adolescent a fost în anul 1914, fiind realizat de Ducesa Anastasia Nikolaevna, în vârstă de 13 ani. Fata a realizat o poza în oglindă pe care i-a trimis-o unui prieten scriind „ Am făcut această poză cu mine în oglindă. A fost foarte greu deoarece mâinile îmi tremurau.”. Primele selfie-uri au aparut official în anul 2004, pe Flickr, tot în acel an apărând front-facing camera ceea ce a făcut mai uşor realizrea unei astfel de fotografii. Totuşi, prima menţionare a cuvântului selfie a fost făcută de un australian, Karl Kruszelnicki (jurnalist şi autor), pe data de 13 septembrie 2002. El scrie pe un forum australian că se afla într-o stare de ebrietate şi astfel a căzut şi s-a pricopsit cu o gaură de 1 cm în buza inferioară. În final, Karl îşi cere scuze pentru neclaritatea pozei, argumentând că a fost un selfie.
În zilele noastre, selfi-urile au devenit foarte populare, de fapt nu cred că trece o zi fără să vedem pe reţelele de socializare măcar un selfie sau să facem măcar un selfie (aici mă declar vinovată şi eu). Totuşi, dacă o persoană postează un selfie spunem că este superficial sau narcisist, însă dacă nu o face parcă nu ar exista şi aşa toată lumea crede că eşti nesigur de propria persoană. Eu zic să încetăm să judecăm selfie-urile care, până la urmă, sunt un lucru amuzant şi nu cred că vă deranjează o persoană care face selfie-uri, nu?!
Scriind acest articol am început să realizez că, într-o cantitate moderată, selfie-urile sunt chiar sănătoase, cine s-ar fi gândit?! În zilele noastre majoritatea selfie-urilor sunt postate de femei, nu doar pentru a se simţi bine ci şi pentru a arăta generaţiilor tinere că fiecare e frumos/frumoasă în unicul său mod. Cynthia Wade, creatoarea filmului „Selfie”, spune: “We spend so much time trying to hide our flaws because the culture has set it up that you have to be ashamed if you’re not perfect. I think girls are tired of it.”ceea ce e în totalitate adevărat. Însă, pe de altă parte, unele persoane se lasă influenţate de numărul like-urilor sau de rapiditatea cu care acestea sunt primite. În anul 2004, Dr. David Veal a diagnosticat un pacient, Danny Bowman, cu o boală mentală după ce a petrecut 10 ore încercând să facă un selfie reuşit, în final acest act terminându-se cu încerarea de sinucidere. Aşadar, există o limită foarte mică între a face selfie-uri de plăcere şi a cădea în extrema cealaltă, adică a trebui cu disperare să faci un selfie perfect. Personal, eu cred cu ardoare că este OK să postezi un selfie atâta timp cât faci acest lucru deoarece crezi că arăţi bine în poze respectivă şi nu îl postezi pentru like-uri şi comentarii.
Că tot vorbeam de femeile care fac selfie-uri, presupun că nu ştiaţi că bărbaţii sunt cei care caută online ponturi pentru a face un selfie perfect! Un studiu arată că bărbaţii care postează selfie-uri sunt narcisişti sau probabil psihopaţi, nu vă speraţi dragele mele, e doar un studiu nu înseamnă că vor ajunge toţi la spitalul 9, dar cu siguranţă e un lucru interesant de ştiut. Se pare că un alt studiu arată că poziţia ta preferată de selfie arată o parte a personalităţii tale. Astfel, cercetătorii spun că aşa-zisul „bot de raţă” arată instabilitate emoţională, seflie-ul dintr-un unghi jos este asociat cu pozitivitatea. Pentru acest studiu, 127 de persoane au fost rugate să facă un test de personalitate şi apoi să selecteze câteva selfie-uri personale, cer cetătorii făcând legătura între rezultate. Cel mai interesant lucru este că la final, cercetătorii au arătat selfie-urile unui grup de persoane pe care le+au rugat să sorteze pozele în funcţie de personalitate. Ce credeţi, au reuşi? Răspunsul estu NU! Deci, în concluzie selfie-urile pot determina o anumită pesonalitate însă se pare că fiecare persoană percepe un selfie într-un mod diferit.
Şi dacă tot vorbim de o mulțime de cercetări legate de selfie, cu siguranţă vă va interesa cum să îţi faci selfie-ul perfect (dacă există aşa ceva). Dr. Andrej Karpathy, un om de ştiinţă în domeniul calculatoarelor la Standford a începu să întocmească un top al selfie-urilor bazat de numărul de like-uri în raport cu cel al follower-ilor. Aşa, el a reuşit să creeze un top 100 al celor mai bune poziţii de selfie. În cazul fetelor, cea mai „bună poziţie”nu are legătură cu regula treimilor (această regulă spune că faţa trebuie să ocupe o treime din poză). Astfel, fetele ar trebui să aibă faţa poziţionată pe mijloc sau în partea superioară a imaginii, să fie prezentat părul lung, fotografia să fie editată cu efecte şi neapărat să aibă ramă. Când vine vorba de băieţi, e mult mai simplu. Studiul nu a găsit nici măcar un singur selfie în topul celor 100 care să prezinte un bărbat. Dacă totuşi aveţi probleme în realizarea unui selfie perfect, aveţi aici un videoclip care sper să vă ajute. Însă un lucru trebuie să fie clar, fiecare poză e frumoasă în felul ei, nu trebuie să arătăm toţi la fel ca nişte roboţei:
Cred că am terminat cu toate studiile, iar acum pentru a aflat câteva lucruri uimitoare şi unele chiar amuzante despre selfi-uri, am să vă prezint 4 fapte despre selfi-uri:
- În noiembrie 2013, „selfie” a fost anunţat ca fiind cuvântul anului de către Oxford English Dictionary.
- Persoanele născute după 1980 vor face aproximativ 25 000 de selfie-uri pe întreaga perioadă a vieţii.
- Noi petrecem aproape 54 de ore pe an făcându-ne selfie-urile… asta este mai mult de 2 ZILE.
- În 2014, s-a estimat că s-au făcut în jur de 1 milion de slefie-uri pe zi.
- Doar 36% din persoanele care postează un selfie recunosc că l-au înfrumuseţat puţin, acest lucru incluzând îmbunătăţirea culorii şi adăugarea unui filtru.
Selfie-urile nu sunt făcute doar pentru a ne simţi bine sau a ne arăta încrederea în noi înşine. În martie 2014, fundaţia britanică împotriva cancerului a înfiinţat o campanie în care trebuia să postezi un selfie fără machiaj. Această campanie a strâns peste 12.5 milioane de dolari, bani care au fost folosiţi în scopuri umanitare.
Aşadar, selfie-ul este în opinia mea o modalitate de a te exprima liber şi, totodată de a împărtăşi lumii ideile şi trăirile tale, aşa că nu mai sta pe gând şi spune: „SELFIE”!
Irina Mucea
Clasa a VIII-a A